VIDEO// Valeriu Pașa: „Mesajele privind intenția Transnistriei de a discuta anexarea la Federația Rusă sunt parte a unei ample campanii de influențare a opiniei publice”

525
0

Președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, vine cu o reacție despre mesajele din spațiul public, privind intenția Transnistriei de a discuta anexarea la Federația Rusă. Activistul civic susține că acestea sunt, cel mai probabil, parte a unei ample campanii de influențare a opiniei publice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba.

Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție a presupus da și este important să înțelegem acest lucru.

În al doilea rând, vedem că acest narativ este activ promovat de tot felul de pagini anonime în Twitter, în secțiunile de limbă engleză. În afară de asta, aceleași narative le vedem pe surse anonime din Federația Rusă sau aluzii în presa federală rusă cum este Ria Novosti.

De ce credem noi că este foarte puțin probabil ca acest scenariu să îndeplinească?

În primul rând, dacă el ar urma să devină realitate, nu ar fi promovat în ajun, dar ar fi fost un fel de surpriză în același timp. Trebuie să fim conștienți de caracterul actual al regimului dictatorial de Federația Rusă. Aceasta deseori acționează irațional și nu puteam exclude 100% orice scenariu.

Putin a demonstrat că este gata să meargă la pași aparent sinucigași. De ce cred că Putin nu este gata pentru recunoașterea sau cu atât mai mult acceptarea regiunii Transnistrene în Federația Rusă, pentru că nu are controlul la frontiera acestei regiuni. Ceea ce nu este cazul, de exemplu, a regiunilor separatiste din Georgia, atâta timp cât armata rusă nu poate ajunge în acest teritoriu, este foarte puțin probabil ca el să-și asume riscul acceptării între ghilimele a acestei regiuni în componența Federației Ruse. Nu o să o poată apară în caz de ceva.

Și nu zic că asta ar provoca neapărat un conflict militar. Dar gândirea strategică rusească astăzi este dominată de termeni militari. Ei văd riscuri militare oriunde, respectiv această regiune va rămâne un status-quo-ul existent, cel mai probabil”, opinează Valeriu Pașa.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE