De la începutul acestui an, opt nașteri în ambulanță și zece acasă. Există riscuri, afirmă experții

335
0
Sursa Foto: Javier de la Maza, Unsplash

Câte o naștere în ambulanță în fiecare săptămână. Membrii echipelor de asistenţă medicală urgentă au acordat ajutor la nașterea a opt copii în ambulanță de la începutul anului 2024. În total 18 femei au născut în condiții de prespital, dintre care zece acasă. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate obstetrică și ginecologie a Ministerului Sănătății afirmă că nașterile în afara spitalului prezentă anumite riscuri, dar medicii sunt pregătiți să intervină în astfel de cazuri, informează sanatateinfo.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, în ultimii cinci ani, asistența medicală de urgență a fost acordată la 54 432 de femei însărcinate. Dintre acestea, 870 au născut în afara spitalelor.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) informează că, în perioada 2019-2023, au născut acasă 564 de parturiente, iar 306 – în ambulanță.

Cele mai multe nașteri în afara instituțiilor medicale s-au înregistrat în anul 2019. Medicii de la salvare au acordat asistență medicală la 200 de femei însărcinate, dintre care 130 au născut acasă, iar 70 – pe drum spre spital.

Din 2019 și până în anul 2023 numărul nașterilor a fost în continuă descrește, fapt remarcat și în statisticile CNAMUP. Astfel, potrivit datelor oferite redacției Sănătate INFO, anul trecut au fost înregistrate 135 de nașteri la etapa de prespital: 85 au avut loc la domiciliu, iar 50 – în ambulanță.

Majoritatea femeilor care au născut în ambulanță – 171 de persoane – au vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. 132 de parturiente erau trecute de 30 de ani, iar trei aveau mai puțin de 18 ani.

CNAMUP menționează că în medie timpul de intervenție a unui echipaj de asistență medicală de urgență este de 17 minute, dar acesta depinde de distanța până la locul solicitării.

Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate obstetrică și ginecologie a Ministerului Sănătății spune că orice naștere în afara asistenței medicale comportă anumite riscuri, chiar dacă nașterile prespital sunt o realitate pentru toate țările din lume.

Potrivit lui, pentru a evita nașterile în afara spitalelor, femeile trebuie să solicite la timp intervenția ambulanței. El spune că majoritatea parturientelor se află la evidență la medicul de familie sau specializată de ambulator unde, pe lângă examinări și monitorizare, sunt informate despre evoluția sarcinii și primele semnale ale nașterii.

„Desigur că este mi bine ca o femeie să nască într-o maternitate, dar și în ambulanța aceasta poate primi asistența necesară deoarece echipa de intervenție este instruită cum să intervină în astfel de situații”, mai spune medicul Iurie Dondiuc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE