ANCHETA MEC// Cadrele didactice nu au tăinuit sarcina fetei de 11 ani

357
0

Cadrele didactice nu au tăinuit sarcina fetei de 11 ani, care a născut în luna ianuarie a acestui an. Cadrele didactice au semnalat, de cum au aflat, oamenii legii, dar și Centrul medicilor de familie, în așa fel încât să poată fi gestionată sarcina. Totodată, starea psiho-emoțională a copilei este satisfăcătoare. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, urmare a unei anchete interne inițiate pe caz, transmite IPN.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Din informația de care dispunem, din momentul în care cadrele didactice au aflat despre situația existentă s-a semnalat și la poliție, și la Centrul medicilor de familie, în așa fel încât să poată fi gestionată sarcina. Din raportul pe care l-au prezentat colegii nu am văzut elemente de tăinuire, toată lumea a acționat corespunzător”, a declarat Dan Perciun, potrivit sursei citate.

În localitate s-au deplasat reprezentanții Centrului Republican de Asistență Psiho-pedagogică, care au discutat cu mama, cu fata, cu alte persoane implicate. În paralel, se oferă consultanță psihologică elevei.

„În general, din raportul pe care l-am primit, starea ei psiho-emoțională este cumva satisfăcătoare”, a adăugat ministrul educației și cercetării.

Potrivit lui Dan Perciun, ministerul este în discuiții privind posibilitatea extinderii cursului opțional de „Educație pentru sănătate” la nivelul întregului sistem de învățământ.

„Este o decizie asupra căreia continuăm să medităm. La această etapă este disponibilă ca disciplină opțională”. Ministrul a îndemnat toate instituțiile de învățământ să ofere acest curs pentru elevi pentru ca asemenea situații să fie prevenite. El a adăugat că Ministerul nu este gata să ia o decizie privind introducerea cursului ca disciplină obligatorie de studiu, pentru asta e nevoie să existe o discuție mai largă cu întreaga societate, dar și să se vadă dacă anumite elemente din această disciplină să fie încorporate în alte discipline de bază precum este biologia, de exemplu.

Potrivit lui Dan Perciun, pe acest caz s-a sesizat și Parlamentul. Urmează să existe o discuție alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe modul de organizare și funcționare a comisiilor multidisciplinare care, potrivit ministrului, ar trebui să fie mai active și pe dimensiunea prevenirii violenței pe bază de gen și nu doar, dar și abuz în genul acesta de cazuri.

Amintim că poliția a fost sesizată despre acest caz pe 13 decembrie de către reprezentanții unui centru de sănătate, iar pe 13 ianuarie minora a născut.

În presă s-a scris că fata de 11 ani nu este dintr-o familie social vulnerabilă. Dar mama era plecată peste hotare, iar ea, împreună cu frații, a rămas în grija concubinului mamei. Minora ar fi spus că a rămas însărcinată de la un băiat din altă localitate. Pe caz fost pornită o cauză penală pentru viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. Ulterior a fost reținut și plasat în arest tatăl vitreg al fetei, care a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit în comiterea infracțiunii de viol.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE