AUDIO// Anca Dragu, guvernatoarea BNM: „Angajații BNM care sunt inculpați în dosarul „furtul miliardului” deja au fost suspendați din funcție”

479
0

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a spus, în cadrul podcastului de educație financiară „Dă sens banilor”, că angajații BNM implicați în frauda bancară au contractele de muncă suspendate conform Codului muncii. Inculpații sunt suspendați din funcții din 31 ianuarie 2024. Anca Dragu a mai spus că „măsurile ar fi trebuit să fie luate mai demult pentru a asigura credibilitate sistemului”. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Republica Moldova a trecut printr-o fraudă bancară fără precedent. Până în prezent nu a fost întors niciun ban în vistieria statului.

În cadrul podcastului, guvernatoarea BNM, a fost întrebată  și despre planurile pe care le are legate de impulsionarea anchetei prinvind frauda bancară, recuperarea banilor și ce acțiuni concrete va întreprinde în următoarele șase luni, pentru a recupera banii din miliardul furat și dacă vor fi concediați angajații BNM, ale căror nume apar în dosarele penale privind furtul miliardului, așa cum insistă deputații.

„Angajații BNM care sunt inculpați în acest dosar deja au fost suspendați din funcție. Începând cu data de 31 ianuarie, aceste persoane au contractele suspendate conform Codului muncii, art.76 lit. G. Colaborarea cu instituțiile statului înțeleg că este una foarte bună acum. Și deja facem o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizărilor de integritate, dar și, clar, eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar. Și aici punctul meu de vedere a fost unul foarte clar: nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională; când vine vorba despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională contează foarte mult pe principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales, într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în Moldova cadrul legal permitea acest lucru. Și eu l-am aplicat”, a argumentat șefa BNM în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

Totodată, Anca Dragu a mai precizat că „în momentul când un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție. Nu se întâmplă o asemenea situație la nicio instituție. Să ai un angajat care este inculpat, este în proces împotriva instituției și acela să aibă acces în continuare în instituție. Aceste măsuri ar fi trebuit să fie luate mai demult tocmai pentru a asigura această credibilitate sistemului”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE