Ziua profesională a autonomiei locale// Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este proiectul generației noastre”

345
0

Circa 2000 de reprezentanți ai administrației publice locale (APL) au participat, astăzi, la evenimentul, organizat de Guvern, la Arena Chișinău, cu ocazia Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din APL. Evenimentul cu genericul „Viitor european – bunăstare locală” a reunit conducerea țării, primari, viceprimari, secretari de consilii, președinți de raioane şi reprezentanți ai corpului diplomatic, care au vorbit despre importanța consolidării eforturilor pentru transformarea țării și realizarea parcursului european al Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit aleșilor locali pentru dedicație, efort și implicare în dezvoltarea localităților din țară, cu prilejul zilei profesionale, sărbătorită la 1 februarie. În mesajul său, Președinta a subliniat că un viitor european și bunăstare locală este ceea ce merită fiecare cetățean al Republicii Moldova.  

„Vrem ca oamenii să simtă, în satele și orașele în care locuiesc, schimbările în bine pe care le aduce aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă pace și condiții mai bune de viață – mai multe fonduri pentru drumuri, canalizare, apeducte, grădinițe, școli și alte nevoi ale comunității. Prin programul național „Satul European”, lansat în anul 2022, au fost finanțate aproape 900 de proiecte în peste jumătate din localități”, a punctat Președinta Maia Sandu. La fel, Președinta a menționat că „Satul European” este primul program de dezvoltare a comunităților de o asemenea anvergură, de rezultatele căruia deja beneficiază sute de mii de oameni.

Șefa statului a mai specificat că obiectivul comun  al autorităților publice centrale și locale este să transforme toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană, în care oamenii trăiesc în bunăstare și în siguranță. „Aderarea la UE este proiectul generației noastre, iar pentru a accelera procesul și a-l face ireversibil, e nevoie de aportul fiecăruia dintre noi, de fiecare comunitate în parte”, a conchis Președinta Maia Sandu.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre acțiunile întreprinse de Guvern în scopul modernizării localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru oamenii din întreaga țară. În acest sens, şeful Executivului s-a referit la Programul „Satul European” și cele 542 de proiecte implementate deja prin intermediul acestuia. Potrivit premierului, Guvernul a anunțat înscrierea pentru următoarea rundă de proiecte, iar accentul, în anul curent, va fi pus pe proiectele ce țin de apă şi canalizare. „Vom face totul pentru ca cetățenii noștri să se simtă acasă ca în țările membre ale UE”, a menționat premierul Dorin Recean.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat că Executivul a aprobat Planul Național de Dezvoltare, care include 155 de proiecte pentru sate și orașe, conectarea a 190 de localități la sisteme de apă potabilă, construcția a peste 200 km de linii electrice și implementarea a circa 80 de sisteme de irigare. Tot în cadrul evenimentului, premierul a anunțat despre facilitarea procedurilor cadastrale pentru autoritățile publice locale. De la 1 februarie anul curent, cadastrul va deservi autoritățile de nivelul I și II la sediul organelor cadastrale din raza de activitate.

„Acum știm exact ce înseamnă pentru noi modelul european de dezvoltare a satelor și orașelor. Avem un obiectiv strategic – integrarea în Uniunea Europeană și este pentru prima dată când aderarea la UE nu mai este ceva abstract sau incert. Vă îndemn să fim o echipă unită și consolidată pentru a crește, împreună, bunăstarea cetățenilor de care noi suntem responsabili”, a spus premierul Dorin Recean.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE