VIDEO// Valeriu Pașa despre decizia primăriei de a nu acorda compensații la căldură familiilor cu venituri mici

520
0

Primăria municipiului Chișinău a lăsat fără compensații la căldură familiile cu venituri mici, chiar dacă are 150 de milioane de lei prevăzuți în buget. Bugetul provizoriu a fost aprobat chiar de adjunctul primarului, Ion Ceban. Respectiv, primăria nu are dreptul să nu acorde aceste compensații. Iar în opinia lui Valeriu Pașa „ceea ce face Ceban este abuz de serviciu și samovolnicie”. Anul trecut de aceste compensații au beneficiat 22 de mii de familii, informează Comunitatea WatchDog.MD.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În 2022 pentru compensații la încălzirea locuințelor în perioada rece în bugetul municipal au fost prevăzuți – 90 milioane de lei. Pentru anul 2023 a fost aprobat în buget – 150 milioane de lei. Iar în bugetul provizoriu pentru 2024 sunt tot 150 milioane. Numai că, facturile chișinăuienilor emise de Termoelectrica pentru luna decembrie 2023 nu includ aceste compensații. Peste 22 mii de familii au beneficiat de acest ajutor în sezonul rece 2021-2022. Aceste compensații vizează cei mai săraci locuitori (cu venituri sub 3 mii lei) și erau repartizați în baza unui regulament aprobat de CMC în 2021.

Potrivit lui Valeriu Pașa, unii angajați ai primăriei spun neoficial că aceste compensații nu se dau pentru că CMC nu a votat să prelungească acest regulament, iar o altă cauză ar fi că bugetul pentru 2024 nu a fost aprobat deocamdată. Doar că, este fals că nu există un buget aprobat. Conform legii, primarul aprobă un buget provizoriu în baza parametrilor din anul precedent, până votează consiliul un buget nou. Astfel, în baza delegării din partea lui Ivan Ceban, pe data de 29 decembrie 2023, viceprimarul Ilie Ceban a aprobat bugetul provizoriu pentru anul 2024. Iar primăria este obligată să îl respecte. În acest buget sunt bani prevăzuți pentru compensații – 150 milioane. Respectiv, Primăria NU ARE DREPTUL SĂ NU DEA COMPENSAȚII! Este ilegal.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE