Tot mai puține persoane achită prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală 

424
0
Foto: Bizlaw

Peste 19 de mii de persoane au achitat în primele trei săptămâni din luna ianuarie 2024 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în scădere cu peste 7 mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei, majoritatea din cei care au achitat prima în sumă fixă au efectuat plata prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

Menționăm că după data de 31 ianuarie, statutul de asigurat pentru cetățenii care s-au asigurat în mod individual anul trecut expiră și ei sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă.

Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, recomandăm ca aceasta să fie plătită inclusiv în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, până în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc.

De asemenea, după 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum şi penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Amintim că persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE