Dan Perciun îndeamnă profesorii să nu se lase atrași în „jocuri politice”

478
0

În contextul sistării grupelor cu program prelungit în școlile din municipiul Chișinău, în a doua parte a anului de învățământ 2023-2024, ministrul Educației, Dan Perciun,  susține că vina îi revine în totalitate primarului Chișinăului, Ion Ceban, care „prin incompetență în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dan Perciun spune că bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023.

„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate – primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul.

Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație – primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe.

Incompetența primarului în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate”, scrie într-o postare pe pagina sa ministrul Educației.

Potrivit lui, încercările primarului de a blama Guvernul pentru propriile eșecuri au devenit deja o obișnuiță sâcâitoare și sunt o banală tentativă de a scăpa de responsabilitate.

„Cu abordarea „Guvernul e de vină că ninge abundent” chișinăuenii deja s-au obișnuit, dar ceea ce este extrem de grav este insistența primarului de a politiza sistemul educațional. Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului.

Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, în orice comunitate, în campanii de dezinformare”, susține Dan Perciun.

Ministrul vine cu explicații în postarea sa publică.

„Bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci avem un buget planificat cu peste 1 miliard de lei mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare”.

În mesajul său, făcut public, ministrul îndeamnă toți directorii și profesorii din municipiu să se abțină de la distribuirea falsurilor și a mesajelor politice.

„Asta dăunează credibilității dumneavoastră personale, credibilității sistemului și înveninează comunitățile pe care le reprezentanți.”

Amintim că funcționalitatea grupelor cu program prelungit a fost sistată în școlile din municipiul Chișinău. Un ordin în acest sens a fost semnat pe 3 ianuarie 2023 de către șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), Andrei Pavaloi. Actul a fost expediat directorilor instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău.

Părinții se indignează și se revoltă.

Asociația Obștească „Părinți Solidari” a lansat o petiție online, prin care părinții cer continuarea programului prelungit în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE