Promo-LEX solicită intervenția Raportoarelor Speciale ale ONU, în contextul agravării stării de sănătate a activistului Victor Pleșcanov

426
0

Ca urmare a ultimelor informații cu privire la starea de sănătate îngrijorătoare a lui Victor Pleșcanov, dar și a încălcărilor grave ale libertății de exprimare, ale dreptului la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mintală și ale dreptului la libertate și siguranță, Asociația Promo-LEX a expediat un apel urgent  Raportoarei Speciale a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, Irene Khan, un apel Raportoarei Speciale a ONU privind dreptul tuturor de a se bucura de cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mintală, Tlaleng Mofokeng și un alt apel Raportoarei Speciale a ONU pentru tortură și alte forme crude, inumane sau degradante de tratament, Alice Jill Edwards.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Asociația Promo-LEX a solicitat intervenția promptă a Raportoarelor speciale pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și asigurarea accesului acestuia la îngrijiri spitalicești de cea mai înaltă calitate.

De asemenea, Promo-LEX a formulat o serie de recomandări specifice, care să fie furnizate autorităților constituționale și altor actori responsabili de situația drepturilor omului din regiunea transnistreană.

Promo_LEX reamintește că Victor Pleșcanov este deținut ilegal în închisoarea nr. 3 din Tiraspol pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism pe Internet”. Activistul a fost condamnat la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru postări critice pe rețelele sociale cu privire la structurile transnistrene, armata rusă și invazia Rusiei asupra Ucrainei.

La 23 noiembrie curent, soția lui Victor Pleșcanov a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Încălcarea drepturilor sale, precum și incertitudinile legate de diagnostic și îngrijirile medicale care i-au fost acordate trezesc multiple semne de îngrijorare. Deși starea de sănătate a activistului a devenit incompatibilă cu menținerea sa în izolare și detenție, reprezentanții structurilor transnistrene nu au luat nicio măsură specială.

Potrivit Promo_LEX, situația alarmantă a lui Victor Pleșcanov evidențiază că acțiunile și demersurile considerate legitime într-un mediu democratic sunt catalogate drept „extremiste” de către structurile din stânga Nistrului.

Tendințele alarmante din ultimii ani sunt scoase la iveală tot mai mult de istoriile persoanelor care sunt persecutate, supravegheate, anchetate și reținute ilegal doar în baza unor presupoziții sau norme ostile.

Totodată, cazul lui Victor Pleșcanov și înrăutățirea drastică a situației sale medicale relevă condițiile inumane din închisorile din regiunea transnistreană, problemele sistemice privind acordarea asistenței medicale adecvate persoanelor private de libertate, precum și prevalența torturii și altor forme de rele tratamente.

Potrivit Mihaelei Șerpi, Analistă politici în domeniul drepturilor omului, „cazul lui Victor Pleșcanov și a altor persoane private ilegal de libertate reliefează din nou amploarea și complexitatea tiparelor de încălcare a drepturilor omului din regiunea transnistreană. Ostracizarea constantă a vocilor critice este realizată deliberat pentru a înrădăcina climatul de frică și pentru a consolida un climat profund represiv. Exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum libertatea de exprimare, nu este acceptabilă politic, deoarece este prezentată drept un pericol la adresa „securității” și mecanismelor de control ale structurilor transnistrene.

Totodată, deteriorarea stării de sănătate a lui Victor Pleșcanov relevă din nou condițiile inumane și tratamentele degradante din închisorile din stânga Nistrului. Reiterăm că persoanele private de libertate își păstrează toate drepturile, inclusiv dreptul de a se bucura de cel mai înalt nivel posibil de sănătate fizică și mintală”.

Printre solicitările formulate de Promo-LEX în apelul adresat Raportoarelor speciale se enumeră următoarele:

  • Autoritățile constituționale să întreprindă măsuri disuasive pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și elucidarea situației sale medicale, precum și asigurarea accesului la tratament de cea mai bună calitate;
  • Federația Rusă, în calitate de stat care exercită control efectiv asupra structurilor transnistrene, să se abțină de la sprijinirea mecanismelor și tacticilor represive folosite în regiunea transnistreană;
  • Comunitatea internațională să fortifice cadrul internațional de apărarea a drepturilor omului prin noi măsuri de natură politică, financiară și diplomatică, cum ar fi instituirea unor măsuri restrictive și regimuri de sancțiuni împotriva persoanelor care se fac responsabile de abuzuri și violări ale drepturilor fundamentale.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE