Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat cu referire la amenințările în adresa mai multor instituții din capitală

468
0
Serviciul de Informații și Securitate, alături de celelalte autorități ale statului din domeniul ordinii publice și securității, s-a autosesizat pe marginea informațiilor false vehiculate pe una dintre rețelele de socializare privind amenințările în adresa mai multor instituții de învățământ din capitală.
Serviciul califică aceste acțiuni drept un atac hibrid, menit să creeze panică în societate. SIS menționează că fotografiile și materialele distribuite în spațiul informațional nu sunt actuale și au fost preluate de pe rețele de socializare rusești.
În acest context, SIS îndeamnă societatea să-și păstreze calmul și să mențină vigilența.
SIS dă asigurări că organele de drept întreprind toate măsurile necesare pentru a elucida cine stă în spatele acestor acțiuni și a minimiza impactul acestora.
Potrivit unui comunicat al Comunității WatchDog.MD, „pe canalele de Telegram s-a distribuit o serie de mesaje că în unele de licee din capitală ar urma să aibă loc atentate. De fapt, acesta nu este altceva decât un atac hibrid al Federației Ruse cu scopul de a induce panică în societate și a discredita instituțiile de securitate moldovenești. 
Primele mesaje false au fost plasate pe canalul „Кишинев game”, care ulterior a fost distribuit de canalul „Бельцы 24”, iar mai distribuite masiv de canalele de propagandă pro-ruse”. 
Potrivit sursei citate, după ce a luat amploare valul de panică, canalul „Кишинев game” a fost șters, iar astăzi a reapărut cu alte mesaje de același fel.
„Vedem implicarea a multor surse de dezinformare afiliate Rusiei în răspândirea teoriilor că în R. Moldova ar lua amploare „Mișcarea Columbine”, chiar și socialistul Bogdan Țîrdea a luat parte la lansarea acestei teorii.
Astfel de mesaje despre organizare unor pretinse atentate în instituțiile de învățământ au mai avut loc și anul trecut în regiunea transnistreană, care promovau ideea eliberării regiunii de sub ocupația rusească prin teroarea civililor vorbitori de rusă.
Pe fonul informațional al atentatului de la o școală de la Briansk, unde ieri o elevă a împușcat mai mulți colegi. Aceste mesaje lansate în spațiul public din R. Moldova au scopul de a amplifica starea de panică în rândul moldovenilor. 
Trebuie să înțelegem că aceste mesaje sunt false și să nu ne lăsăm manipulați„, informează Comunitatea WatchDog.MD.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE