Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, în Parlament: „Atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre UE”

334
0

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a susținut un discurs în ședința plenară de ieri, 30 noiembrie, a Parlamentului Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oficialul și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de Republica Moldova poporului ucrainenan. „Am simțit și continuăm să simțim sprijinul Moldovei, o țară mică cu o inimă mare. Mă închin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru că, din prima zi de război, au deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă”, a punctat Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

Speakerul ucrainean a salutat faptul că Parlamentul Republicii Moldova a condamnat ferm războiul inițiat de Federația Rusă în Ucraina și Holodomorul. „Vă mulțumesc pentru că ați condamnat crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, și, mai cu seamă, pentru adoptarea, în noiembrie 2022, a unei declarații importante cu privire la condamnarea Holodomorului din 1932-1932 drept genocid al poporului ucrainean. Acest lucru reflectă solidaritatea cu poporul ucrainean, care apară atât pacea și libertatea continentului european, cât și a Republicii Moldova”.

În discursul său, Ruslan Stefanchuk a vorbit despre ambițiile comune ale Ucrainei și Republicii Moldova în parcursul european: „Recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este o însemnată piatră de hotar pentru viitoarea noastră istorie comună. A devenit un semn al recunoașterii faptul că ucrainenii și moldovenii aparțin familiei europene. Suntem convinși că atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale Uniunii Europene”.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat, în numele cetățenilor Republicii Moldova, recunoștință pentru sacrificiul pe care poporul ucrainean îl face pentru libertatea tuturor. Șeful legislativului a condamnat repetat războiul dus de aproape doi ani de Federația Rusă împotriva Ucrainei, remarcând că Republica Moldova va rămâne în continuare alături de ucraineni. Igor Grosu a precizat că atât Ucraina, cât și Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, democratică şi prosperă, unde viața omului şi respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme, iar integrarea în UE este una ireversibilă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE