Ieri, 15 mai 2024, de Ziua Internațională a Familiei, Muzeul Național al Literaturii Române Chișinău a organizat un atelier de lectură și pictură cu genericul „Familia mea vine la muzeu”. Tema atelierului a fost Schimbările climatice și imperativul ocrotirii naturii.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEEvenimentul a debutat cu inaugurarea pe Aleea cu bujori a compoziției sculpturale „Miorițele” de artistul plastic, sculptorul Valentin Vârtosu. Doamna Maria Șleahtițchi, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, i-a salutat pe elevii și profesorii prezenți la eveniment și a menționat faptul că grupul sculptural „Miorițele” va fi unul itinerant, fiind expus, pe rând, la filialele MNLR, Casele Memoriale „Alexandru Donici”, „Constantin Stamati” și „Grigore Vieru”, dar și în alte spații culturale.
Ideea acestui proiect aparține doamnei Angela Brașoveanu, jurnalistă, scriitoare, consilieră prezidențială. Prezentă la eveniment, dânsa a afirmat că ideea proiectului „Miorițele călătoare” i-a venit după ce a participat la Festivalul Văcuțelor „Căsuța mea”, un proiect de anvergură internațională. Păstoritul, ca îndeletnicire, este de veacuri un modus vivendi al românilor, Miorițele fiind omniprezente în viața cotidiană a poporului nostru, în folclor, în literatură, în cântece, balade, povești, în obiceiurile noastre populare, tematica pastorală străbătând secolele din vremurile geto-dacilor până în zilele noastre.
Contactat de jurnaliști, sculptorul Valentin Vârtosu a afirmat: „Mă bucur enorm că „Miorițele” și-au găsit locul adecvat la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău. Am realizat compoziția încă în toamna anului 2011, a fost expusă la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” și adusă înapoi în atelier. Ca autor, mă bucur că „Miorițele” au ieșit, în sfârșit, în lume… Se vor bucura de atenția spectatorilor și nu doar a celor ce-mi calcă pragul atelierului. Doamne ajută!”…
Materialele pe care le-a folosit maestrul Valentin Vârtosu la crearea compoziției sculpturale „Miorițele”, sunt: fibra de sticlă, rășina epoxidică, țevile de oțel, sârma de aluminiu, toate alese pentru ca figurile să reziste în spații deschise. Miorițele au fost „împodobite” cu panglică tricoloră și, individual, în funcție de mesajul ce-l poartă fiecare din ele, cu papion (pentru unicul berbecuț), căști, creion simplu, radieră, aripioare etc.
După inaugurarea compoziției sculpturale „Miorițele”, copiii au fost invitați în Sala verde, unde s-a desfășurat atelierul propriu-zis, fiind ghidați de pictorul-grafician Nicolae Curoșu, custodele-șef al muzeului, și de doamna Cezaria Vasilache, șefa secției Muzeografie și proiecte expoziționale.
La atelier au participat 32 de elevi din clasa a IV-a de la I.P. Gimnaziul nr. 53 din Chișinău, însoțiți și îndrumați de învățătoarea Natalia Rufanda. Elevii au colorat modelul Miorițelor, folosind creioane de orice culoare au vrut ei, astfel dând frâu liber creativității și imaginației. Sarcina pusă în fața lor a fost să aleagă un nume pentru Miorița preferată și să răspundă la întrebarea La ce visează Miorița?
Printre numele ingenioase date Miorițelor au fost: Floricica, Petunia, Miranda, Visătoarea, Lola, Eleganta, Florel, Lily, Guzz, Leo, George, Adrian, Șmecheruța, Micuța, Ana și altele.
Copiii au scris scurte povestioare despre Miorițe, două dintre care le prezentăm mai jos pentru a trezi curiozitatea altor copii, dornici să vină la muzeu și să dea frâu liber imaginației.
Miorița „Miranda”, de Ana-Maria Bratu: Miorița mea trăiește în satul Hirișeni. În fiecare zi compune melodii despre soare, iarbă, mare, natură și tot ce o înconjoară. Miranda are mulți prieteni: pe cocoșul Roșu, curculița Rița, găinușa Cușa și mulți alții. Visul ei este să devină o cântăreață de succes, să urce pe scene mari și să bucure o lume întreagă.
Miorița „Visătoarea”, de Anastasia Urzica: Eu trăiesc în satul Telenești. Toată ziua stau pe imaș și mănânc iarbă. Am foarte mulți prieteni cum ar fi: Miranda, Florica, Lily, Pufi și Leonardo. Eu visez să fiu cântăreață, deoarece iubesc foarte mult să cânt.
La finalul evenimentului copiii s-au fotografiat cu lucrările în mâini, pe care le-au luat acasă, să le arate și părinților și să împărtășească din impresiile acumulate în cadrul atelierului.
Amintim cititorilor „Gazetei de Chișinău” că Muzeul Național al Literaturii Române este coorganizatorul Zilelor Literaturii Române la Chișinău și că astăzi, 16 mai, la ora 19.00, îi așteptăm în Sala galbenă a muzeului la o Seară de eseu și o dezbatere cu genericul Critica literară între polițistul bun și polițistul rău. La eveniment vor participa scriitori de pe ambele maluri ale Prutului: Mihnea Bâlici, Nina Corcinschi, Mihai Iovănel, Carmen Mușat, iar moderatorii evenimentului vor fi Alex Cosmescu și Paula Erizanu.
Vă așteptăm cu drag la Muzeul Național al Literaturii Române, pe adresa: Chișinău, str. Alexei Mateevici, 79.
Veronica BOLDIȘOR,
Cristina CATEREV,
Muzeul Național al Literaturii Române
În imagini: Aspecte de la eveniment. Fotografii de Nadejda Roșcovanu
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE