Doi fizicieni de la Universitatea de Stat din Moldova s-au clasat în „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume în anul 2023

453
0

Doi reprezentanți ai comunității științifice de la Universitatea de Stat din Moldova – fizicienii Ghenadii KOROTCENKOV și Denis NICA – pentru al treilea an consecutiv, au fost incluși în clasamentul mondial „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford (SUA).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Profesorul Ghenadii KOROTCENKOV a contribuit semnificativ la dezvoltarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici. Este autor a peste 700  publicații științifice.  Este singurul savant din Republica Moldova, lucrările științifice ale căruia au fost citate mai mult de 16000 de ori. Profesorul este de asemenea autor și editor a peste 70 de cărți, publicate de editurile internaționale: ElsevierCRC PressMomentum PressSpringer și altele. Domnia Sa este permanent invitat în comitetele organizatorice ale diferitor conferințe științifice internaționale.

Profesorul Denis NICA este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fononice și a conductibilității termice a nanostructurilor semiconductoare multistrat și a grafenului.

Împreună cu colegii săi din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și Germania, profesorul a publicat un șir de articole științifice în cele mai prestigioase reviste internaționale cu factor de impact înalt, inclusiv Nature MaterialsNature CommunicationsReports on Progress in PhysicsAdvanced Functional MaterialsNano Letters, ACS Nano, Physical Review B și altele. In anul 2014 Denis Nica a publicat un articol științific, privind proprietățile termice ale grafenului laminat, în coautorat cu Laureatul Premiului Nobel pentru fizică Konstantin Novoselov. Lucrările științifice ale prof. D. NICA au fost citate  de peste 11000 de ori.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE