Parlamentari din 16 țări au aprobat o Rezoluție de sprijin pentru integrarea europeană și promovarea dezvoltării durabile a regiunii Inițiativei Central Europene

403
0

O Rezoluție de sprijin pentru integrarea europeană și promovarea dezvoltării durabile a regiunii Inițiativei Central Europene a fost adoptată, astăzi, la Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a ICE de parlamentari din 16 țări.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Rezoluția afirmă rolul ICE, în calitate de forum eficient și important al cooperării regionale, care combină diplomația multilaterală cu proiecte regionale și promovează valori fundamentale aliniate cu cele ale Uniunii Europene.

Prin adoptarea Rezoluției, participanții la reuniune au subliniat relevanța unui cadru de interese mai bine definit din partea statelor membre ale ICE și importanța aducerii împreună a țărilor membre ale Uniunii Europene și a celor care aspiră la aderarea viitoare la UE.

„Cooperarea regională în cadrul ICE este esențială pentru realizarea conectivității integrate între Uniunea Europeană și partenerii săi din vecinătatea estică, promovând procesul de integrare europeană ca singura cale către stabilitate și securitate”, se stipulează în Rezoluție.

Totodată, participanții la reuniune au reiterat disponibilitatea de a depune eforturi comune pentru a oferi un nou impuls politic acțiunii ICE. În acest sens, a fost propusă înființarea unei Convenții pentru consolidarea Inițiativei Central Europene, sub forma unui grup de lucru ad-hoc. Această propunere a fost înaintată de președinții delegațiilor naționale și ai comisiilor pentru Afaceri Externe ale statelor membre ale ICE în cadrul reuniunii de la Trieste din octombrie curent.

Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a ICE. În acest an, președinția Inițiativei Central Europene este deținută de Republica Moldova, urmând a fi preluată, în 2024, de către Albania.

ICE este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi științifică între statele membre. Republica Moldova este membru al Inițiativei Central Europene din anul 1996.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE