Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2023

449
0

Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Documentul urmează a fi prezentat spre adoptare Legislativului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit raportului Serviciului Informații și Securitate, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de incertitudinea privind evoluțiile ulterioare ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și păstrarea unor riscuri care pot afecta Republica Moldova.

De asemenea, pe parcursul sezonului rece, există o probabilitate înaltă că forțele armate ruse vor intensifica atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsurile necesare pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a țării noastre.

Totodată, continuă implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a situației în Republica Moldova, dar și amenințările de natură hibridă. Având în vedere consolidarea influenței informaționale ghidate din extern cu elemente de dezinformare, se anticipează menținerea amplitudinii știrilor false, a manipulărilor și promovării mesajelor distorsionate. Prelungirea stării de urgență va oferi autorităților posibilitatea de a lua decizii prompte și a gestiona eficient  potențialele riscuri în acest domeniu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE