Percheziții la un grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților din Ucraina. Din grup făceau parte și angajați ai MAI

420
0

Angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP), cetățeni ai R. Moldova și ai Ucrainei suspectați în crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni, din Ucraina către țările Uniunii Europene. Din august 2023 până în prezent au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului, informează MAI.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Azi, 21.11.2023, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun și sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au descins cu percheziții la domiciliile mai multor persoane, inclusiv angajați ai MAI, din raioanele Comrat și Taraclia, suspectați în crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni, din Ucraina către țările UE.

Acțiunile procesuale au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale, pornite în baza prevederilor art. 362/1 alin. (3) lit. a) din Codul penal al Republicii Moldova, (organizația migrației ilegale, săvârșite de un grup criminal organizat) în cadrul căreia în perioada lunii august 2023 până în prezent, au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului criminal organizat din care făceau parte cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni ucraineni, precum și angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a  părăsirii teritoriului Ucrainei, de către bărbați începând cu data de 25 februarie 2022, grupul menționat de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, după care le facilitau perfectarea și legalizarea actelor de ședere pe teritoriul țării noastre, ca ulterior cetățenii ucraineni să poată călători mai departe spre țările Uniunii Europene.

În urma acțiunilor procesuale – perchiziția, au fost ridicate obiecte și bunuri relevante cauzei penale, care vor fi supuse cercetării.

Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă pedeapsă  cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE