Amenzi de 60 000 de lei pentru modul de reflectare a campaniei electorale la TV

347
0

Consiliul Audiovizualului a sancționat azi șase furnizori de servicii media cu două avertizări publice și cu șapte amenzi în sumă de 60 000 de lei pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale, constatate în cel de-al optulea raport de monitorizare pentru perioada 30 octombrie-03 noiembrie 2023, informează serviciul de presă al instituției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, controlul Consiliului Audiovizualului a vizat respectarea prevederilor privind asigurarea informării corecte conform art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), în cadrul principalului program de știri în orele de maximă audiență de seară și/sau emisiuni de informare electorală.

La fel, controlul a ținut de respectarea prevederilor art. 89 și 90 din Codul electoral, de către serviciile media audiovizuale de televiziune incluse în lista „must carry” și de către furnizorii de servicii media de televiziune naționale generaliste sau de știri, care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 05 noiembrie 2023, începând cu 23 octombrie 2023.

Astfel, au fost supuse controlului 13 servicii media audiovizuale de televiziune: „Moldova 1”, „Găgăuzia TV”, „Cinema 1”, „Jurnal TV” (15 mii de lei ), „Exclusiv TV” (15 mii de lei), „TVR Moldova” (avertizare publică), „PRO TV Chișinău”, „Vocea Basarabiei TV”, „TV8” (10 mii de lei ), „R Live TV”, „TVC 21” (avertizare publică și 5 mii lei), „Canal Regional” și „N4” (15 mii de lei).

Două servicii media audiovizuale de televiziune nu au asigurat informarea corectă la reflectarea alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023, iar patru servicii media audiovizuale de televiziune nu au respectat prevederile art. 90 alin. (1) din Codul Electoral – concurenți electorali au fost reflectați în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, și alin. (2) din Codul Electoral și ale pct. 38 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Conform acestor prevederi, în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE