FOTO// La Chișinău a fost deschis primul spațiu dedicat bolnavilor oncologici și însoțitorilor lor

477
0
centru pentru bolnavii de cancer

Asociația obștească „Ajută un Om” a inaugurat centrul „Casa Valeriu”, primul spațiu dedicat bolnavilor oncologici și familiilor acestora. Centrul va oferi servicii de cazare persoanelor bolnave de cancer care vin din regiuni în Chișinău pentru proceduri și tratamente oncologice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ideea îi aparține jurnalistei Doinei Cernavca, care a decis să deschidă acest spațiu în memoria tatălui ei răpus de cancer.

„Dacă nu aș fi mers alături de tatăl meu pe acest drum, numit cancer, probabil astăzi „Casa Valeriu” nu ar fi existat. Dar am mers și am trăit tot chinul, toată zbuciumarea și toată supărarea că nu putem schimba direcția bolii, nici măcar nu ne putem supăra pe moarte. A trebuit să moară tatăl meu, omul meu de suflet, ca astăzi să apară acest centru”, a declarat Doina Cernavca, directoarea executivă a asociației „Ajută un Om”.

Centrul se află în Chișinău, pe strada Bulgară 25. În cadrul evenimentului de inaugurare, Doina Cernavca a făcut un apel către toți oamenii din comunitatea locală și din diasporă, ca să doneze pentru întreținerea centrului și pentru oferirea serviciilor necesare beneficiarilor.

Centrul dispune de 4 dormitoare și 11 paturi, 2 băi, 3 balcoane, o cameră privată de consiliere, o bucătărie, zona de joacă pentru copii și un living luminos. Aici, bolnavii vor fi implicați în activități zilnice precum ateliere de gătit, art terapie, lectură sau consiliere psihologică.

La evenimentul de inaugurare a „Casei Valeriu” au venit și câteva supraviețuitoare ale cancerului, care au povestit cum au trecut prin această maladie și cum au reușit să o înfrunte.

,,E timpul să vorbim mai mult despre cancer. Cancerul există aproape în fiecare familie. Un astfel de spațiu e mai mult decât necesar. E greu să mergi înainte în tăcere. Această luptă e atât de complicată și uneori, de lungă…”, afirmă Ana Danilescu, supraviețuitoare a cancerului.

,,Timp de 16 ani am fost alături de mama. Am luptat cu un cancer mamar și recent mama a decedat. Timp de 16 ani am plâns pe ascuns, în mare parte. Am venit la deschiderea Casei Valeriu pentru că vreau să ajut voluntar, dar și pentru că simt o nevoie enormă de a mă umple la loc după plecarea mamei”, a menționat Eugenia Samoil, fiica unei femei răpuse de cancer.

Cei care vor să afle cum își pot rezerva un loc în „Casa Valeriu”, pot suna la numărul de telefon: 069467222. Pentru informații suplimentare, accesați www.ajutaunom.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE