Activitatea sanitară veterinară va fi reglementată de o lege nouă, racordată la standardele UE

335
0
Activitatea sanitară veterinară

O nouă lege care va asigura standarde înalte de sănătate animală și de sănătate publică a fost examinată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea asigurării calității serviciilor veterinare, produselor alimentare de origine animală și non-animală, precum și a unui nivel înalt de sănătate publică.

Totodată, proiectul propune armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene în domeniul sanitar-veterinar, angajament asumat de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE.

Textul noii legi cuprinde 21 de capitole, 100 de articole și 5 anexe.

Documentul conține prevederi referitoare la prevenirea și controlul bolilor animalelor care sunt transmisibile și oamenilor, realizarea siguranței produselor alimentare, hrana pentru animale și protecția teritoriului țării împotriva bolilor infecțioase prin organizarea activității sanitare veterinare.

De asemenea, proiectul prevede modalitățile de stabilire și diagnosticare a eventualelor boli, vaccinarea și tratamentele necesare aplicabile animalelor, dar și norme de identificare și înregistrare a animalelor sau a unor produse de origine animală, precum și cele privind certificarea și urmărirea transportării acestora.

Proiectul reglementează și procedura de eliberare a autorizații sanitar-veterinare de funcționare, emisă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Raportul la proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost aprobat cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară și va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului, în prima lectură.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE