Posturile Moldova-1, TV8, ART-TV, Radio Chișinău și Radio Moldova au fost amendate cu câte 5000 de lei, iar Pro TV Chișinău, cu 6000 de lei

479
0

Consiliul Audiovizualului a sancționat 6 furnizori de servicii media cu amenzi în sumă de 31 000 de lei pentru abateri de la Codul electoral, constatate în cel de-al cincilea raport de monitorizare a reflectării campaniei electorale la TV și radio, în perioada 9-15 octombrie 2023, potrivit CA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Din totalul de 42 de posturi de televiziune și radio, 5 servicii media nu au respectat prevederile din Codul Electoral și Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), conform căruia prezentarea rezultatelor sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor, trebuie să fie însoțită suplimentar de următoarea informație: 1) comanditarul sondajului, cine a realizat și, dacă se cunoaște, cine a plătit sondajul; 2) metodologia utilizată și perioada în care a fost efectuat sondajul; 3) geografia sondajului, dimensiunea eșantionului (numărul de respondenți) și marja de eroare; 4) autorizarea sau lipsa autorizării sondajului de către CEC.

Serviciile media Moldova-1, Pro TV Chișinău, TV8, Radio Chișinău și Radio Moldova au difuzat în principalele buletine de știri, subiecte despre rezultatele unui sondaj de opinie, cu tematică electorală, privind preferințele politice ale alegătorilor, la alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

În cadrul prezentării sondajului, furnizorii au omis metodologia utilizată la realizarea sondajului și/sau sursa de finanțare, autorizarea sondajului de către CEC, comanditarul, perioada în care a fost efectuat sondajul.

În același timp, ART-TV și Pro TV Chișinău nu au inclus rubrica „Electorala 2023”  în buletinele informative, deși au difuzat subiecte cu caracter electoral.

Astfel, au fost încălcate prevederile art. 90 alin. (1) din Codul electoral și ale pct. 38 din Regulamentul CEC, care prevede că în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

Posturile Moldova-1, TV8, ART-TV, Radio Chișinău și Radio Moldova au fost amendate cu câte 5000 de lei, iar Pro TV Chișinău, care a avut două încălcări, cu 6000 de lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE