Ai noștri în lume// Angela Poroseci: „Plecasem de-acasă ca să revin, dar… acasă deja e în Germania”

1257
0
Angela Poroseci a absolvit, recent, excelent, cu o notă maximă, la 40 de ani, pedagogia socială-unitate didactică în cadrul unei instituții de învățamânt superior mediu de specialitate cu profil social

Experiența de viață a Angelei Poroseci au trăit-o mulți conaționali de-ai noștri. Au plecat peste hotare pentru a reveni și a-și îmbunătăți condițiile de trai acasă, dar au decis, după opt ani, că nu mai revin, după ce întreaga familie s-a integrat în societatea germană. Angela Poroseci a absolvit, recent, excelent, cu o notă maximă, la 40 de ani, pedagogia socială-unitate didactică în cadrul unei instituții de învățamânt superior mediu de specialitate cu profil social. Studiile i-au permis să avanseze în activitatea sa, după ce ani de zile a făcut voluntariat, soțul fiind unicul întreținător al familiei. Limba germană a învățat-o prin cursurile intensive făcute, în timp ce-și creștea copiii. Perseverența, răbdarea, dar și aptitudinile au ajutat-o întotdeauna să aibă performanțe. Susține că nu a trăit momente de discriminare în societatea germană. Întotdeauna a simțit recunoștință pentru ceea ce face. „ În acești ani vin mulți copii din Ucraina și eu ajut la traducerile din rusă pentru a-i încadra în societatea germană”. Familia este stabilită în localitatea Rödermark, circumscripția Offenbach, Hessen. Toate activitățile culturale și de divertisment ale familiei sunt în împrejurimile Frankfurtului pe Main.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Angela Poroseci a absolvit Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creangă” din Chisinau, facultatea de Filologie, specialitatea limba și literatura română și italiană. A lucrat mai multi ani în calitate de profesoară de limba și literatura română la un liceu din Ungheni. La Ungheni, dupa câțiva ani de trai în capitală, a venit pe lume cel de-al doilea copil, o fetiță.

Dorind să aibă un trai mai bun și să poată acoperi cheltuielile familiei, soțul basarabencei, ca și alți moldoveni, a fost nevoit să plece la muncă în Germania.

Angela își amintește că primii ani în Germania nu le-a fost ușor, dar, cu multă răbdare, muncă, dorință de a învăța și de a se încadra în societatea germană, le-a reușit, iar azi duc un trai decent, cu multe activități, cu vizite, vacanțe și călătorii diverse, făcute în concediile anuale.

„Am făcut trei ani studii de pedagogie socială în Germania, pe care i-am finalizat cu succes, pe o notă maximă de 1,2”

Am abordat-o pe Angela Poroseci după ce am văzut pe un site de socializare că recent a absolvit o instituție de învățământ superior mediu de specialitate din Germania. Fotografiile și videourile redau fericire și împlinire.

În discuție, conaționala ne-a spus că studiile făcute în R. Moldova și diploma pe care o avea n-au ajutat-o prea mult, chiar dacă în unele cazuri a fost recunoscută.

„Nu-mi foloseau prea mult studiile în filologie absolvite în R. Moldova. M-au ajutat să învăț mai bine și să înțeleg „mecanismele” acestei limbi, ceea ce mi-a permis să studiez mai departe. Competențele din domeniul pedagogic m-au ajutat și-mi sunt de folos și în prezent. Am făcut trei ani de studii de pedagogie socială în Germania, pe care i-am finalizat cu succes, pe o notă maximă de 1,2. Sistemul de apreciere în Germania fiind de la 1 la 6”, ne-a mărturisit conaționala.

„Erau colegi get-beget germani și nu au atins nivelul respectiv”, ne-a spus ea cu modestie, dar și cu puțină sfială.

„Au fost studii combinate cu jobul și așa-zisa bursă de studii, trei ani făcuți într-un program de studii intensiv. Luni și marți lucram în calitate de ajutor de educator, deoarece nu aveam studiile încheiate, iar de miercuri eram la studii, câte opt ore pe zi. M-am angajat în 2019 la grădiniță și Hort (exemplu e After School, program prelungit de școală pentru copiii de la 6 la10 ani). Este o instituție pentru copii de la 0 la 10 ani, deoarece aveam nevoie de 900 de ore lucrate în calitate de voluntară, pentru a depune dosarul la studii. Am absolvit pedagogia socială. Sunt calificată în calitate de educator, specialist în domeniul pedagogiei timpurii, de la 0 la 10 ani. Am studiat pedagogia, psihologia preșcolară”, ne-a explicat Angela Poroseci studiile absolvite, precizând că din 15 septembrie, de când a absolvit instituția, activează la același nivel cu ceilalți colegi în calitate de specialist calificat în domeniu și se simte fericită și mult mai împlinită.

Atunci când a plecat în Germania, acum opt ani, nu știa nimic în limba germană. A învățat limba studiind la cursuri intensive, făcând nivel dupa nivel, luând punctaje maxime la examene, până a ajuns la C1.

Nu a uitat ziua în care a părăsit Republica Moldova

„Eram nesigură. Plecasem ca să revin. Era 19 iulie 2015 când am luat avionul pentru o anumită perioadă de timp în Germania, după ce soțul lucra deja de doi ani.

Eram în concediu de îngrijire a a fetiței, Tudorița. Soțul a inițiat discuția de a merge toată familia în Germania. Fiul avea 8 ani, iar fiica 4 luni. Nu prea doream. Nu-mi plăcea ideea de a pleca din R. Moldova. Lucram profesoară la Ungheni. Îmi plăcea ceea ce fac. Mă gândeam că în trei ani de îngrijire a copilului voi decide dacă rămân în Germania sau revin la Ungheni. După doi ani am făcut cursuri de învățare a limbii. În timpul studiilor mi-am adus mamele pe rând ca să stea cu fiica, care a mers apoi la grădiniță la vârsta de 3 ani”, își amintește Angela Poroseci.

Povestește cum a făcut cunoștință cu mai mulți oameni din localitate și cum s-a încadrat în societatea germană.

„Mergeam miercuri în localitatea unde suntem stabiliți, la cafea într-un centru pentru integrare, cu alte femei venite din alte state. Era organizat pentru străini și localnici. Astfel, cunoșteam și alți locuitori ai comunei. Mergeam la traduceri pentru români, ruși, ucraineni. Făceam voluntariat. Și o profesoară de la cursurile de germană mi-a propus să fac studiile pentru a mă califica și a avea un job, văzuse un potențial în mine. Evaluările, de fapt, demonstrau capacitățile fiecărui participant la cursuri. La nivelul B1 traduceam și comunicam ușor”, povestește basarabeanca.

În timpul studiilor sale și a acțiunilor de voluntariat soțul era singurul întreținător al familiei

„Copiii merg la școală. Au învățat repede limba, mai ales Ilieș, care acum are 16 ani. Fiul cunoaște bine limba română, atât în scris, cât și oral. Învățătoarea lui Ilieș l-a ajutat să învețe limba germană. S-a acomodat ușor la școală. Acum merge în clasa X-a, la liceu. Liceul în Germania este de XIII clase.

Fiica, Tudorița, vorbește limba română, dar mai bine se descurcă în limba germană”, povestește despre copiii săi protagonista.

Inițial veneau acasă în fiecare an, dar acum deja nu mai vin, deoarece părinții merg la ei.

„Am decis ca verile să rămânem în Germania, părinții vin pe rând la noi. Ne-ar placea sa putem merge mai des, dar, fiind ambii angajati aici, nu dispunem de timp”, spune cu sinceritate Angela.

„Îmi place în Germania. Oamenii sunt mereu deschisi să ajute, nu sunt reci, cum se spune despre germani. Or, persoanele care activează în domeniul social sunt mai empatice, mai tolerante, mai deschise pentru nou. Germanii sunt la ca și moldovenii, depinde de cercul în care activezi. Eu comunic mult. Acesta este domeniul meu. Problemele cu care mă confrunt aici în colectiv sunt asemeni celor de la liceul de la Ungheni. Probleme specifice unei institutii de învățamânt. Colectivul este majoritar, fiind alcătuit din femei (zâmbește). În ultimii ani au mai venit și câțiva bărbați în colectiv. Nu eram obișnuită cu discuțiile în cele mai mici detalii asupra unei probleme, cu multă minuțiozitate. Aici, orice subiect este analizat din toate perspectivele”, susține ea.

Ce i-a dat statul german și nu i-a putut oferi Republica Moldova

„Am obținut siguranța în ziua de mâine.Valoarea muncii – răsplătită la nivelul cuvenit. Faptul că din câștigul pe care-l ai poți avea un trai decent. În R. Moldova aveam o locuință, aveam doar un copil, el – polițist, eu – profesoară, dar ne descurcam cu greu, de la o lună la alta. Aici ești relaxat. Trăiești, nu doar exiști. Nu mergi cu o listă strictă la magazin ca să nu depășești cumva banii de la buget pentru cumpărături. Mergem în vacanțe, numai de-ar fi timp. Orice timp este planificat. În vacanța de toamnă a copiilor mergem la Paris. Vom vizita muzeele din Paris. În Republica Moldova nu puteam să ne permitem nicio vacanță”, spune cu franchețe femeia.

Angela Poroseci ni se destăinuie că ține foarte mult la valorile și tradițiile noastre.

„Organizăm sărbătorile noastre, pregătim bucatele noastre tradiționale, chiar și unele chestiuni în educația copiilor. Dar, desigur, sărbătorim și toate sărbătorile germanilor. Așa ne simțim bine. Acasă vorbim în limba română. Sunt momente când fiicei îi explic și în germană. Deoarece era bebeluș când am venit în Germania. Fiul a reușit să învețe în clasa întâi la Ungheni”, explică unele momente din viața lor cotidiană basarabeanca.

Ultima dată și-a adus de acasă un ulcior cu motive tradiționale de la bunica sa, din pod. Are și lăicere de la bunica, le are întinse prin casă.

Familia Angelei a stabilit relații bune cu germanii. „Ei apreciază faptul că am învățat limba, ne-am integrat în societatea germană. Sunt recunoscători și încurajează oamenii care se integrează plenar”, mai spune Angela.

„Aș minți dacă aș spune că duc dorul casei. Nu, nu duc dorul, poate de sărbători, însă părinții, fratele vin la noi, sora este aici, cu familia, fratele soțului tot este aici cu familia sa. Noi locuim cu toții în același cartier. Nu am aranjat special așa lucrurile, ci toate s-au aranjat de la sine. Diaspora moldovenească se mărește de la an la an. Avem opt ani de când suntem aici și pe viitor ne vedem tot în Germania”, ne-a mărturisit conaționala noastră.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE