MAI// Autoritățile pregătesc planurile pentru suportul cetățenilor moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza, care solicită revenirea acasă

394
0

În Israel sunt înregistrați 13 mii de cetățeni moldoveni, dintre aceștia 252 s-au înregistrat pe platforma MAEIE  pentru revenire, iar 336 au revenit în țară cu cursele aeriene programate de linie, după atacul Hamas. Cetățenii cu documente de călătorie expirate trebuie să știe că reprezentanța diplomatică din Israel le va elibera titluri de călătorie, pentru ca aceștia să poată reveni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autoritățile membre ale Celulei de criză, instituită la nivelul MAI, pregătesc planurile pentru suportul cetățenilor moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza, care solicită revenire. La indicația premierului Dorin Recean, reprezentanți din garnitura de  conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Externe și Integrării Europene, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerului Sănătății lucrează la planuri de suport și asigurare a securității pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel, care solicită revenirea.

Sarcinile Celulei de criză, aflată în coordonarea MAI, prevăd:
–    monitorizarea situației din Israel, în timp real;
–    coordonarea comunicării și informării cetățenilor Republicii Moldova aflați în Israel, în vederea acordării de sprijin pentru revenire;
–    acordarea ajutorului rapid pentru cetățenii aflați în dificultate din regiunea de conflict și care solicită suport;
–    informarea coordonată a cetățenilor în plan național pentru a cunoaște situația reală din zona de conflict și activitățile întreprinse de autorități în sprijinul cetățenilor moldovenilor aflați în regiunea de conflict.

De asemenea, Celula de criză presupune constituirea de planuri și acțiuni pe următoarele paliere:
–    identificarea căilor optime și sigure de revenire a cetățenilor care doresc să revină în Republica Moldova;
–    contactarea pe cale guvernamentală, nu numai diplomatică, a guvernelor țărilor vecine Israelului (Cipru și Egipt), pentru relocarea, la nevoie, a cetățenilor, în caz că revenirea în Republica Moldova nu va fi posibilă direct, pe calea aeriană;
–    menținerea legăturii cu Guvernele statelor care au cetățeni în Israel și organizează evacuarea acestora, pentru preluarea și a cetățenilor Republicii  Moldova;
–    asigurarea legăturii cu SUA, Israel și Egipt cu privire la instituirea unui coridor de evacuare pentru civilii din Gaza, cetățenii moldoveni aflați în zonă, care vor să revină.

Totodată, membrii Celulei de criză vor înainta demersuri către instituțiile abilitate ale țării noastre pentru:

–    asigurarea gratuității titlurilor de călătorie pentru persoanele cu documente expirate, aflate în Israel;
–    lansarea discuțiilor cu operatorii aerieni înregistrați în Republica Moldova pentru organizarea unor curse speciale, la nevoie, pentru revenirea cetățenilor moldoveni care solicită întoarcerea acasă.

Până în prezent, MAEIE, prin Celula sa de criză, a reușit să pună la dispoziția cetățenilor moldoveni aflați în Israel mai multe platforme de comunicare în care aceștia se pot înregistra cu solicitări de revenire sau alte nevoi. De asemenea, MAEIE a suplimentat și numărul personalului Ambasadei.

Autoritățile naționale au în vedere și acordarea asistenței și pentru cetățenii israelieni care au ales Moldova ca destinație de refugiu.
De la începutul conflictului peste 600 de cetățeni israelieni au intrat în R. Moldova. Până la această oră niciunul dintre aceștia nu a solicitat asistență din partea statului.

Autoritățile Naționale și Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel recomandă cetățenilor moldoveni să-și păstreze calmul și să urmărească cu strictețe instrucțiunile autorităților.

Pentru a avea informații din sursă directă, cetățenii sunt îndemnați să se informeze  accesând paginile oficiale ale autorităților: https://israel.mfa.gov.md/https://mfa.gov.md/rohttps://mai.gov.md/.

Informațiile de contact pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel:
pagina web: https://israel.mfa.gov.md/ 
email: tel-aviv@mfa.gov.md
telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)
Centru de Apel MAEIE:
0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: call.center@mfa.gov.md 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE