De trei ani un cetățean al R. Moldova se află în detenție ilegală în regiunea transnistreană. Dosarul este unul artificial fabricat și ilegal gestionat, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului

436
0

De la 8 octombrie 2020 și până în prezent cetățeanul Republicii Moldova, Stanislav Menzarari, se află în detenție ilegală în penitenciarul din s. Hlinaia, raionul Grigoriopol, informează Biroul politici de reintegrare. Cazul a fost abordat de mai multe ori de către Chișinău la întrevederile de lucru ale reprezentanților politici, ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului și ale Comisiei Unificate de Control. Neglijarea continuă de către Tiraspol a apelurilor Chișinăului, lipsa unor reacții la demersurile remise și neoferirea unei perspective clare de soluționare a cazului trezesc multiple semne de îngrijorare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit informației, în zilele de 7-8 octombrie 2020, structurile de forță de la Tiraspol au răpit patru cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care doar trei au fost eliberați: Amarfii Andrei și Puris Alexandru (8 octombrie 2020) și Glijin Adrian (7 aprilie 2023), nefiind constatată, însă, nicio evoluție pozitivă pe cazul lui Stanislav Menzarari.

Cazul lui Menzarari a fost menținut în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare, cu sensibilizarea partenerilor internaționali, inclusiv a Misiunii OSCE în Republica Moldova, în vederea aducerii unei contribuții la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Menzarari S., inclusiv la apărare și la asistență medicală calificată, în lumina standardelor dreptului internațional, precum și utilizării mecanismelor disponibile în vederea convingerii Tiraspolului de a-l elibera necondiționat.

În repetate rânduri, a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu apelul de a renunța la lezarea abuzivă a drepturilor cet. Menzarari S., a asigura accesul la acesta a rudelor apropiate și a unui medic calificat și independent, precum și cu solicitarea eliberării neîntârziate a acestuia și transmiterea lui sub responsabilitatea organelor de drept competente.

Biroul politici de reintegrare monitorizează cazul în mod continuu, până la soluționarea definitivă al acestuia și restabilirea integrală a lui Menzarari S. în drepturile și libertățile încălcate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE