Misiunea internațională de observare a alegerilor locale generale ENEMO și-a început activitatea în Republica Moldova

416
0

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman și vicepreședintele Comisiei, Pavel Postică, au avut o întrevedere cu echipa de bază a misiunii internaționale de observare a alegerilor Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), condusă de Dritan Taulla.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Menționăm că, la data de 10 octombrie 2023, misiunea și-a început activitatea legată de monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Părțile au abordat principalele aspecte ce țin de pregătirea pentru alegerile locale generale din anul curent: constituirea organelor electorale inferioare, înregistrarea candidaților la funcția de primar și consilier local, soluționarea litigiilor electorale, reflectarea alegerilor de către mass-media, desfășurarea campaniei de informare și educare a alegătorilor etc.

De asemenea, reprezentații ENEMO, s-au interesat de principalele provocări cu care se confruntă Comisia Electorală Centrală, inclusiv în contextul implementării noului Cod electoral.

Reprezentanții ENEMO au informat că Misiunea va evalua desfășurarea procesului electoral, în corespundere cu respectarea cadrului legal național și a standardelor internaționale pentru alegeri democratice și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova.

ENEMO este o organizație neguvernamentală internațională, formată din 22 de ONG-uri din 18 țări din Europa Centrală și de Est, care, până în prezent, a participat la observarea a 5 scrutine naționale organizate în Republica Moldova. Pentru alegerile din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat 9 observatori internaționali, membri ai echipei de bază și observatori pe termen lung.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE