Agenția Franceză pentru Dezvoltare va acorda R. Moldova un împrumut de 40 de milioane de euro pentru consolidarea infrastructurii energetice și dezvoltarea rezistenței la schimbările climatice

390
0

Republica Moldova va primi asistență financiară de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) pentru consolidarea sectorului energetic. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi semnarea Acordului de facilitate de credit dintre Republica Moldova și AFD.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acordul prevede contractarea unui împrumut în sumă de 40 de milioane de euro, care vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat în vederea implementării reformelor în infrastructura și eficiența energetică și energia regenerabilă.

Împrumutul va fi debursat într-o singură tranșă. Perioada de rambursare este de 15 ani, inclusiv o perioadă de grație de 5 ani. Împrumutul va fi rambursat semestrial în 20 de tranșe egale. Rata dobânzii va fi negociată între o rată fixă sau o rată variabilă.

Împrumutul va permite implementarea unor prevederi ale Memorandumului de Înțelegere semnat de Guvernul Republicii Moldova și AFD la 23 iunie anul curent, și anume dezvoltarea sectorului energetic.

Reformele relevante urmează să fie puse în aplicare pe baza unei Matrice de politici (Foaia de parcurs). Aceasta include toate acțiunile care urmează să fie realizate de R.Moldova în perioada 2023-2028, fiind vorba despre 34 de condiții, împărțite în șase etape. Acordul vizat prevede implementarea etapei nr. 1.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE