Cea mai prețioasă CARTE

1032
0
În imagini: Aspecte de la eveniment. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR

Pe 25 septembrie curent Muzeul Național al Literaturii Române a inaugurat decada Zilelor Europene ale Patrimoniului cu expoziția de carte „ABECEDARE”, organizată și cu prilejul împlinirii a 155 ani de la publicarea primului abecedar în limba română.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe pământ românesc, primele cărți cu rol de abecedar au fost „Bucoavele”, prima din ele apărută la Alba-Iulia în anul 1699, sub auspiciile Bisericii Române.

În 1868 la Iași apare manualul școlar al lui Ion Creangă, intitulat „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară”, conceput în colaborare cu C. Grigorescu, G. Ienăchescu, N. Climescu, V. Recenu, A. Simionescu și care a cunoscut, conform unor surse, circa 23 de ediții succesive.

„Abecedarul lui Creangă este diferit de tot ce înseamnă astăzi un manual școlar. Este structurat în trei părți. În prima parte se învață literele mici de tipar și nu se începe așa cum suntem obișnuiți cu sunetul și litera A, ci cu sunetul și litera I. Apoi cu sunetul și litera N. Și se formează cuvântul IN. Deci aici nu avem decât literele mici de tipar, cuvinte unisilabe, adică într-o singură silabă și propoziții simple. În partea a doua avem fabule, poezii și proverbe. Iar în ultimele pagini avem un fel de manual de rugăciune. Nu a uitat nici de aritmetică”, spune profesorul Andrei Stan, colecționar de manuale.

Expoziția a fost deschisă de directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, dr. habil. Maria Șleahtițchi, cu o adresare unui public deosebit. Prezenți în număr mare au fost elevii din clasele a IV-a și a V-a din Gimnaziile 53 si 42 din Chișinău, însoțite de dirigintele lor Natalia Rufanda si Corina Gorița.

Doamna director s-a referit la abecedarele care se păstrează în fondurile muzeului, începând cu „Abecedarul” editat în anul 1865 de către Ioan Doncev și până la mult îndrăgita „Albinuță”, elaborată de Grigore Vieru și Lică Sainciuc, ediția din 2022.

În fața elevilor a vorbit și doamna Silvia Grosu, profesor universitar, doctor în științe istorice și, nu în ultimul rând, nepoata prin alianță a Mitropolitului Gurie al Basarabiei, autorul a două abecedare – „Bucoavna moldovenească” din 1909 și „Abecedarul Moldovenesc pentru anul întâiu de școală” din 1917. Ambele sunt cărți rare, se păstrează în fondurile Muzeului Național al Literaturii Române și sunt incluse în expoziția de față.

În cadrul expoziției este etalată și donația de carte rară, venită din partea doamnei Valentina BUTNARU, președinta Societății „Limba noastră cea română”, care cuprinde cărți și reviste vechi de la începutul secolului XX și până în anul 1944.

Expoziția este inaugurată în Sala roz a Muzeului Național al Literaturii Române și poate fi vizitată până pe 25 octombrie 2023.

Mihaela PERCIUN, MNLR

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE