S-a stins din viață, la vârsta de 95 de ani, scriitorul Ion Druță

590
0
Azi dimineață, 28 septembrie 2023, la ora 10, la Moscova, a murit marele scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani, anunță într-o postare pe pagina sa de socializare Editura Cartier. 
„Anunțul trist a fost făcut de nepoata scriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimile clipe din viață. Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare…
Suntem în contact permanent cu rudele îndoliate. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Moldova, ne-am oferit să acordăm tot suportul”, anunță pe pagina sa de socializare ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
ION DRUŢĂ (3 septembrie 1928, comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni — 28 septembrie 2023, Moscova). Cele dintâi povestiri îi sunt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele, La noi în sat, vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957). Colaborează cu ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi revista Femeia Moldovei. Absolvă cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).
Criticile distrugătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte, Balade din câmpie; integral, Povara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova (1959). Ca dramaturg, este autorul unui şir de piese montate cu succes atât în RSSM, cât şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din străinătate: Casa mare (1961), Doina (1968), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfânt (Sfânta sfintelor 1974), Cervius divinus (1975), Întoarcerea ţărânei în pământ (Plecarea lui Tolstoi; 1978), Apostolul Pavel (1996) şi multe altele.
În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din câmpie. Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014).
Opera sa include, de asemenea, romanele Clopotniţa (1972),Întoarcerea țărânei în pământ (1974) şi Biserica Albă (1983). Pentru copii scrie Balada celor cinci motănași, Povestea furnicii ș.a. În 2020, publică un almanah epistolar cu titlul Despărțirea apelor la Editura Cartier.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE