Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile. Există riscul de căderi de obiecte periculoase în Republica Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian

438
0

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Propunerea de prelungire a stării de urgență a fost înaintată de Guvern în contextul pericolului iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina.

PROIECTUL de hotărâre care prevede prelungirea stării de urgență a fost votat de 57 de deputați.

În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că evenimentele din ultimul timp au dus la extinderea efectelor războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei dincolo de hotarele țării vecine.

În acest context, există riscul de căderi de obiecte periculoase în Republica Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian.

Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a cetățenilor moldoveni. Un alt risc este ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova. În acest sens, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. Alte riscuri care denotă necesitatea prelungirii stării de urgență, expuse în nota informativă a proiectului de hotărâre, sunt blocarea punctelor de trecere a frontierei Republicii Moldova sau perturbarea infrastructurii de comunicații de transport din cauza blocadei exportului de cereale din Ucraina, precum și manipularea și atacurile cibernetice.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE