Comuniștii și socialiștii părăsesc sala plenului și amenință cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Druță: „Pentru ce primește bani Bătrîncea?”

508
0

Deputații comuniști și cei socialiști au părăsit din nou ședința Parlamentului convocată pentru joi, 21 septembrie. De această dată, piatra de poticnire a fost includerea pe ordinea de zi a proiectului cu privire la prelungirea stării de urgență.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru că majoritatea parlamentară a respins propunerea opoziției comuniste și socialiste de a renunța la starea de urgență, deputații BCS au anunțat că pleacă „în semn de protest”. Mai mult, au amenințat că vor înainta și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean.

„Dacă respinge acest demers, BCS va înainta moțiune de cenzură și vom argumenta că R. Moldova nu are un Guvern și nu are nevoie de miniștri achitați la greu atunci când Moldova este condusă în stare de urgență cu încălcarea tuturor normelor legale și de normalitate… Pe noi nu ne interesează participarea la o altă ședință la care va fi prelungită starea de urgență de ce să imităm această activitate parlamentară. Colegii sunt ignorați, noi părăsim în semn de protest această ședință”, a anunțat socialistul Vlad Bătrîncea.

„Un pretext!”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a dezvăluit colegilor și tuturor cetățenilor „adevăratul motiv” pentru care comuniștii și socialiștii „au evadat” din sala plenului. Potrivit lui Grosu, ultimii au ales să plece având în vedere că, tot astăzi, doi foști colegi de-ai lor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară și dați pe mâna procurorilor.

„Acesta este un pretext pentru a nu participa cumva la ceea ce urmează după Comisia juridică, numiri și imunități, care o să audieze cei doi colegi de-ai lor. Nu e destul că ei sunt produsul lor –  tot traseismul ăsta și coruperea asta politică este produsul acestui tip de formațiune politică care este la limită. Ăștia au fost scoși în afara legii, sunt  grupare criminală cu acte în regulă, dar ei îi alimentează cu ostași, cu specimene noi. În loc să stea aici, tot se lamentează că sunt supuși presiunilor, să spună că sunt supuși presiunilor celor de la Kremlin, ăștia îi mută unde vor”, a explicat Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului a observat că aleșii poporului s-au prezentat la ședință, și-au bifat prezența, iar asta înseamnă că vor ridica și remunerarea corespunzătoare, chiar dacă „și-au luat liber”. Aceeași nedreptate au remarcat-o și membrii Comisiei politică externă  și integrare europeană, care s-au arătat deranjați de faptul că același Bătrîncea, deja de doi ani de zile, ridică  nemotivat salariu pentru statutul său de membru al Comisiei la lucrările căreia nu ar fi participat niciodată în doi ani de zile.

„Din cele 90 de ședințe ale Comisiei politică externă și integrare europeană, pe întreg mandatul de 2 ani, din 90 de ședințe a participat la 0. Deci domnul Vlad Bătrîncea nu a  participat la dezbateri, nu a pus nicio întrebare reprezentanților Guvernului referitor la un proiect sau altul. În toate cererile își motivează absența prin îndeplinirea unei însărcinări de fracțiune. De aceea, eu vă rog atunci când domnul Bătrîncea începe să se plângă că nu-i sunt respectate drepturile, aceasta este o propagandă ieftină și manipulatoare”, a specificat președinta Comisiei respective, Doina Gherman.

Un alt membru al Comisiei de profil, Mihail Druță, a considerat că cetățenii nu mai trebuie să „finanțeze activitatea de partid” și a cerut conducerii Parlamentului să pregătească revizuirea Regulamentului de activitate.

„Lucrul principal în Parlament este în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate. Pentru asta deputatul este remunerat cu salariu din bugetul de stat, din bugetul poporului R. Moldova și domnul Bătrîncea primește acești doi ani salariu în măsură deplină. Ne întreabăm: pentru ce? Poporul îl plătește ca el să activeze în Parlament în folosul poporului, dar el activează în interesul partidului. Dar în ultimă instanță,  poporul nu trebuie să finanțeze activitatea de partid și propun cât mai curând să revedem documentul de bază privind activitatea Parlamentului și să nu mai permitem în viitor nici domnului Bătrîncea și nimănui să primească bani pentru activitățile de partid din bugetul de stat”, a menționat Druță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE