PAS își atenționează demnitarii afiliați, ONG-urile de media cer „sancționarea disciplinară” a ministrului „stresat”. Eșanu: „Ar trebui să-și dea imediat demisia”

665
0

După ce un jurnalist a fost comparat cu organul genital masculin în plină conferință de presă convocată în incinta unei instituții de stat, reacțiile care ar fi trebuit să fie de foc, au curs, peste zi, aproape că trase de păr.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cel care i-a șoptit printre dinți secretarului de stat ofensa licențioasă în adresa jurnalistului care-i adresa întrebarea, crezând că microfoanele sunt închise și că nimeni nu-l aude, își continuă activitățile zilnice.

Abia la 24 de ore distanță, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a emis o notă de câteva propoziții prin care-și „atenționează toți demnitarii”, „dezaprobă remarcile” ministrului vizat și specifică că acesta și-a cerut scuze publice.

„PAS dezaprobă remarcile Ministrului Vladimir Bolea în timpul unei conferințe de presă. Ca urmare a acestui incident, Ministrul Bolea și-a cerut scuze publice. PAS atenționează toți demnitarii care sunt membri/afiliați ai PAS să aibă un limbaj demn în orice situație”, se menționează în nota formațiunii.

Premierul Dorin Recean, superiorul direct al ministrului Bolea, nu a comentat în niciun fel situația, chiar dacă ONG-urile de media au cerut, printr-o declarație comună, șefului Cabinetului de miniștri să-l sancționeze pe ministrul „stresat”.

„Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acest comportament sfidător și consideră că un astfel de limbaj este incompatibil cu funcția de ministru. Solicităm prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, să asigure tragerea la răspundere disciplinară a ministrului Vladimir Bolea, conform atribuției prevăzute de art. 22 alin. (2), lit. j) al Legii cu privire la Guvern. Condamnăm cu vehemență manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile mass-media și îndemnăm toți demnitarii să adopte un limbaj și comportament decent în raport cu presa”, se arată în declarația comună.

„Pe mine m-a întristat reacția la acea declarație atât a autorităților, a presei, cât și a organelor de protecție a drepturilor jurnaliștilor”, a comentat juristul Nicolae Eșanu în cadrul unei emisiuni la politica.md.

„În cazul de față, reacțiile nu doar că au fost întârziate, dar după mine, au fost rușinoase. Pentru că nu s-a cerut demisia, dar să se ia în considerare sancționarea, adică să-i arăți din deget”, a comentat Eșanu, care mai consideră că, în urma incidentului, Bolea nu mai are dreptul moral să dețină o funcție publică.

„Reacția domnului ministru Bolea pe care-l cunosc și cred că este unul dintre cei mai profesioniști miniștri este regretabilă. Pentru mine scuzele pe care le-a prezentat sunt în conformitate  cu expresia – cine se scuză, se acuză. În asemenea situație, orice persoană nu poate avea decât o singură reacție – asemenea declarații sunt inacceptabile și dacă am trăi într-o societate normală, persoana respectivă ar trebui să-și dea demisia imediat. Eu nu văd altă situație”, a explicat juristul Nicolae Eșanu.

Solicitat de GAZETA, avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, ne-a spus că „ieșirea” ministrului Bolea este „impardonabilă” și, evident, nu face față niciunui funcționar public.

„Astfel de comentarii, chiar dacă domnul Bolea credea că nu sunt înregistrate, până la urmă demonstrează un anumit  nivel de respect al politicienilor față de mass-media care reprezintă a patra putere în stat. Este salutabil că și-a cerut scuze public și chiar în privat și de la jurnalist. Dar, în calitate de cetățean, m-a mirat atitudinea altor persoane, inclusiv din mass-media, care, anterior, condamnau alte declarații făcute de exemplu de un judecător, și am făcut paralela cu cazul lui Muruianu, care la fel erau neacceptabile, dar acum încearcă să se justifice că, de fapt, nu este atât de grav odată ce omul și-a exprimat anumite emoții. Am văzut mai multe încercări de a justifica asemenea situații și asta mi s-a părut grav”, a comentat Vieru.

Este de menționat că ministrul Vladimir Bolea ar putea să fie atras la răspundere contravențională pentru injurie, însă, numai în cazul în care jurnalistul vizat depune o cerere la poliție.

Solicitat de Gazeta de Chișinău, jurnalistul ofensat de ministrul Bolea a declarat că nu comentează deocamdată situația.

Precizăm că joi, în timpul unei conferințe de presă, organizate la Ministerul Agriculturii, ministrul de profil, Vladimir Bolea, crezând că microfoanele sunt închise i-a șoptit secretarului de stat o ofensă licențioasă în adresa jurnalistului care-i adresa o întrebare în acel moment.

Mai târziu, după ce injuria a fost publicată pe toate sursele media, Bolea și-a cerut scuze publice și a regretat „nespus de mult exprimarea nedemnă care a apărut pe fon de stres”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE