Orice colecție de apă, cum ar fi lacuri, râuri vor fi atribuite persoanelor fizice și juridice doar în folosință, nu și în proprietate

457
0

Executivul a aprobat, azi 6 septembrie, la propunerea Ministerului Mediului, modificarea Legii apelor. Documentul prevede că orice colecție de apă, cum ar fi lacuri, râuri care sunt proprietate publică, poate fi atribuită persoanelor fizice și juridice doar pentru a fi folosită o anumită perioadă de timp, nicidecum nu poate fi luată în proprietate. Atribuirea în folosință poate fi făcută doar în urma unei licitații publice transparente, iar veniturile rezultate în urma folosinței obiectelor acvatice se virează, după caz, la bugetul de stat sau local.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Noile prevederi își propun să asigurare prevenirea și minimizarea poluării corpurilor de apă, prin perfecționarea cadrului normativ în domeniul gestionării și protecției resurselor de apă în conformitate cu standardele internaționale”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra mediului.

Modificările mai prevăd micșorarea valabilității perioadei autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, de la 12 ani la 6 ani, iar pentru activitățile de amploare, prevăzute de lege, de la 25 de ani – la 12 ani.

Noile prevederi urmăresc valorificarea corespunzătoare a corpurilor de apă ca bunuri indivizibile și încasarea în bugetul de stat a veniturilor obținute în urma atribuirii în folosință a resurselor de apă. Necesitatea modificării legii apelor a fost dictată de vectorul politic de integrare europeană al Republicii Moldova și realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, și a Tratatului de constituire a Comunității Energetice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE