A fost inaugurat primul autobuz electric produs în Moldova. Parcurge în mod autonom 70 de km

461
0

În Republica Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică, care parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu. Autobuzul electric a fost asamblat de către inginerii unei  companii specializată în producerea utilajelor electronice pentru transport, care sunt exportate în peste 170 de orașe din lume.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autobuzul a fost inaugurat marţi, 22 august, în comuna  Măgdăcești, iar prim-ministrul Dorin Recean, prezent la eveniment, a ţinut să încurajeze şi alţi agenţi economici să producă inovaţii.

„Proiectul implementat este un început pentru creșterea acestei industrii. Încurajez pe toată lumea să persevereze și să producă inovații în țara noastră”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Iar ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a promis susţinere producătorilor care participă la dezvoltarea economiei ţării.

„Datorită efortului dumneavoastră, industria automotive prinde o suflare nouă, iar Republica Moldova devine o țară producătoare de mașini, prin obținerea primului vin cod. Succesul vostru este succesul întregii țări”, a menţionat Alaiba.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a accentuat că circa 35% din toată energia din țara noastră este consumată de transport, iar cea mai simplă cale de decarbonizare a   transportului este electrificarea acestuia.

„Devenim o țară care nu doar consumă, ci și generează tehnologii performante. Totodată, oferim tinerilor noștri o perspectivă de integrare în domenii moderne, inexistente anterior în țara noastră”, a spus ministrul Victor Parlicov.

Fondatorul și conducătorul întreprinderii producătoare, Vitalie Eșanu, a menţionat că în anul curent, întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE