Atenţie! Ne aşteaptă o săptămână de foc. ISGU: „Există riscul avansat de izbucnire a incendiilor de vegetație”

430
0

Valul de căldură se menţine pe teritoriul Republicii Moldova şi pe parcursul săptămânii curente. Meteorologii au emis un nou cod galben de caniculă, valabil pe tot teritoriul ţării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, în perioada 22 – 28 august,  pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de  +33 – +36° de grade Celsius.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISGU) avertizează, că în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, există riscul avansat de izbucnire a incendiilor de vegetație.

„În vederea prevenirii incendiilor de vegetație, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului  deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Mai mult, maturii sunt îndemnați să monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu focul și sursele de aprindere în locuințe, dar și în afara acestora”, se menţionează în nota pompierilor.

De asemenea, specialiştii îndeamnă oamenii să acorde o atenție deosebită regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului – să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare. Totodată, salvatorii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară.

În această perioadă se recomandă evitarea ieșirilor în stradă în orele amiezii și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. La ieșirea din casă se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise, pentru a evita șocul termic pe timp de caniculă. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să consume suficientă apă, în vederea hidratării corespunzătoare a organismului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE