Fermierii, supăraţi din nou pe Recean: „Când s-au dublat salariile miniştrilor, de ce nu a vorbit nimeni că este un efort al întregii societăţi?!”

416
0

Ultimele declaraţii ale şefului Executivului, Dorin Recean, i-au înfuriat din nou pe agricultori. Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, i-a reproşat lui Recean că atunci când au fost majorate salariile şefilor Cabinetului său, „nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nemulţumirea lui Slusari vine după ce, în cadrul şedinţei Guvernului de luni, 21 august, premierul Dorin Recean a comentat alocarea celor 200 de milioane pentru susţinerea financiară a fermierilor care au suferit pierderi.

„Agricultura beneficiază de subsidiere masivă de peste 1 miliard 700 de mii de lei anual, pentru că ne dorim ca, gradual, acest sector să devină mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la provocările din exterior. Efortul din acest an, dar şi din cel anterior, trebuie să ajute o parte din fermieri să depăşească dificultăţile financiare pe care le au astăzi şi sper că fermierii apreciază faptul că toată societatea îi ajută să depăşească aceste probleme”, a comentat prim-ministrul Dorin Recean.

În replică, Slusari a calificat aceste comentarii drept „populism şi manipulare” care „incită la ură în societate” şi i-a adus aminte premierului despre „efortul societăţii” atunci când au fost majorate salariile miniştrilor şi şefilor agenţiilor guvernamentale.

„Când au fost dublate salariile șefilor ministerelor și agențiilor, de ce atunci la ședința Guvernului nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune. În acest scop, apropo, au fost alocate circa 100 de milioane de lei… Semi-adevărurile uneori sunt mai periculoase decât minciunile. Deloc nu e bun asemenea comportament în raport cu cei care hrănesc Moldova”, a comentat Slusari.

Preşedintele Asociației Forța Fermierilor susţine că agricultorii, încă din toamna lui 2022, au solicitat Guvernului să ceară ajutorul partenerilor externi anticipând „dezastrul în ramură”.

„Care este vina noastră ca Guvernul s-a trezit doar în iunie 2023 și a solicitat sprijinul financiar de la UE în baza unui studiu internațional, care a confirmat catastrofa financiară pentru producătorii culturilor de primă grupă? De ce azi nu ați rostit niciun cuvânt despre acest lucru? De ce ați tăcut despre faptul că ați solicitat de la Bruxelles aproximativ 1,2 miliarde lei, însă azi au fost alocate doar 200 de milioane sau suma de 6 ori mai mică decât cea necesară și care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere?”, se întreabă Slusari pe pagina sa de socializare.

Precizăm că în cadrul şedinţei de luni, 21 august, Guvernul a decis alocarea a 200 de milioane de lei pentru susţinerea financiară a fermierilor, care au fost afectați de crizele anului 2022.

Cuantumul financiar stabilit pentru fiecare solicitant va facilita prelucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoare, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3 000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1 500 ha.

Potrivit declarațiilor statistice, aceste ajutoare ar facilita prelucrarea a circa 280 mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă – grâu, orz, ovăz.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE