Siegfried Mureșan: „135 de milioane de euro către Ucraina și Republica Moldova din fondurile suspendate pentru Rusia și Belarus”

695
0

Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță pe pagina sa de socializare despre redirecționarea sumei de 135 de milioane de euro către Ucraina și Republica Moldova din fondurile suspendate pentru Rusia și Belarus, care inițial fuseseră alocate pentru a sprijini cooperarea cu Rusia și Belarus. Comisia Europeană a suspendat sprijinul financiar pentru cele două țări agresoare, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina cu sprijinul Belarusului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este binevenită și așteptată decizia Comisiei Europene de a redirecționa către Ucraina și Republica Moldova fondurile europene care fuseseră inițial alocate pentru a sprijini cooperarea cu Rusia și Belarus.

Cele 135 de milioane de euro provin din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027. Fondurile fuseseră alocate inițial, înainte de începerea războiului, pentru a finanța programe de cooperare interregională între Uniunea Europeană și Rusia, respectiv, Belarus”, explică eurodeputatul.

Potrivit lui, Comisia Europeană a suspendat sprijinul financiar pentru cele două țări agresoare, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina cu sprijinul Belarusului.

„Cum Ucraina și Republica Moldova sunt statele care au cel mai mult de suferit din cauza războiul de la granițele Uniunii Europene, este firesc ca acești bani să fie redirecționați acum către proiecte de întărire a cooperării dintre regiunile UE și cele două țări.

Banii vor putea finanța proiecte precum dezvoltarea unor legături de transport transfrontalier, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, proiecte de educație și cercetare, scheme de incluziune socială sau cunoscutele „coridoare de solidaritate” prin care ajutăm Ucraina să-și transporte cerealele spre țările care au nevoie.

Sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova este esențială pentru a asigura stabilitatea la granițele Uniunii Europene. Trebuie să creștem asistența financiară și tehnică către cele două țări în următoarea perioadă fiindcă, astfel, ne protejăm și pe noi, în interiorul Uniunii. De aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul UE din 2024, obiectivul meu este să obțin o alocare financiară cât mai mare în următorul an către măsuri de sprijin pentru Republica Moldova și Ucraina”, a conchis deputatul european, Siegfried Mureșan.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE