CUB cere retragerea Regulamentului CEC. Documentul contravine prevederilor Constituției

526
0

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere Comisiei Electorale Centrale retragerea Regulamentului nr. 1155/2023 cu privire la modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public din 4 august 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Regulamentul introduce o serie de prevederi vagi și ambivalente, care creează confuzii și depășesc vădit atribuțiile prevăzute de lege pentru CEC. De asemenea, prevederile acestor noi reglementări creează riscul unei cenzurări dure a mesajelor electorale.

Igor Munteanu, Președintele CUB, a declarat la Conferința de presă susținută la sediul partidului că prevederile noului Regulament adoptat de CEC încalcă prevederi constituționale și creează un precedent periculos pentru încălcarea unor standarde esențiale pentru alegeri democratice și corecte.

 „Regulamentul este scris prost și depășește în mod vizibil atribuțiile CEC, care-și atribuie cu de la sine putere niște funcții improprii, lăsând fără atenția necesară mai multe acțiuni cu tentă electorală care se întâmplă în spațiul public și care pot compromite caracterul democratic al acestui scrutin. Solicităm retragerea imediată a Regulamentului menționat și ne rezervăm dreptul de a acționa CEC în instanța de judecată pentru motivele invocate mai sus”, a menționat liderul CUB.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a făcut referință la mai multe evidențe și fapte legate de folosirea resurselor administrative de către oficiali ai statului și guvernului.

„Calificăm vizitele recente ale Președintei Maia Sandu în teritoriu drept acțiuni de PR politic în favoarea partidului PAS, legitimarea traseismului pe care-l stimulează în ultima vreme acest partid, ceea ce afectează statutul constituțional al șefului statului într-o perioadă electorală, anunțată de CEC. Constituția nu-l definește pe șeful statului ca agent electoral al partidului de guvernământ, ci ca un președinte al TUTUROR cetățenilor Republicii Moldova. Președintele nu-i Papa de la Roma, iar Constituția nu-i bisericuța partidului”, a adăugat Igor Munteanu.

La rândul său, Ion Bulgac, Candidatul CUB pentru alegerile din Municipiul Chișinău, a subliniat că actuala guvernare comite aceleași derapaje ca și alte guverne contra cărora s-a ridicat toată țara.

După finalizarea conferinței, membrii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare au sesizat CEC printr-un demers scris care solicită retragerea Regulamentului și informează conducerea autorității electorale care afectează integritatea unor prevederi constituționale, conținute de acest Regulament contradictoriu.

Totodată, CUB reiterează că nimeni și nimic nu este mai presus de Constituție, iar respectarea acesteia este garantul unui climat social democratic și sănătos, favorabil parcursului de aderare la Uniunea Europeană, un obiectiv dorit de cetățenii liberi ai Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE