Școlile profesionale au anunțat rezultatele etapei I a admiterii. Pentru a doua etapă sunt 3000 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 500 de locuri cu achitarea taxei de studii 

397
0
În perioada 14-16 august școlile profesionale din țară au anunțat rezultatele etapei I a admiterii pentru programe de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar. Conform statisticilor prealabile, pentru cele 8267 de locuri cu finanțare bugetară și 562 de locuri cu achitarea taxei de studii, au fost depuse 5038 de dosare pentru finanțare din bugetul de stat și 79 de dosare pentru locurile cu achitarea taxei de studii. Menționăm că 514 dosare au fost depuse pentru programe de formare profesională prin învățământ dual, anunță MEC.
Cea de-a doua etapă a admiterii la programe de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar este organizată în perioada 17-25 august. Candidații vor putea opta pentru unul din cele aproximativ 3000 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 500 de locuri cu achitarea taxei de studii.

Printre cele mai solicitate meserii în admiterea din acest an se remarcă Mecanic auto (Centrul de excelenţă în transporturi, Școala Profesională din Orhei și Școala Profesională din Ungheni), Mecanic auto/Lăcătuș redresare caroserii (Centrul de excelenţă în transporturi), Bucătar, Cofetar (Școala Profesională nr.2 din Chișinău), Lăcătuş-instalator tehnică sanitară (Școala Profesională nr.3 din Chișinău), Operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor – Operator introducere, validare și prelucrare date (Școala Profesională nr.5 din Bălți, Școala Profesională nr.6 din Chișinău).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Printre instituțiile cu o rată înaltă de realizare a planului de admitere la programele de învățământ profesional tehnic secundar se numără Centrul de Excelenţă în Transporturi, Centrul de Excelenţă în Construcţii, Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe, Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaționale, Şcoala Profesională nr. 10 din Chișinău, Şcoala Profesională din Comrat, Școala Profesională nr.2 din Chișinău, Şcoala Profesională din Ungheni.

Unele meserii, precum Silvicultor, Reglor utilaje tehnologice, Confecționer obiecte de artă din lemn, Apicultor, Fierar betonist, Forjor manual au fost mai puțin atractive pentru tinerii participanți la concursul de admitere din anul curent.

Și în cadrul etapei II de admitere candidații la studii pot depune dosarele la sediul instituțiilor, dar și în regim online, prin intermediul Sistemului informațional de management în educație în învățământul profesional tehnic https://eadmitere.sime.md.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE