Metodologia conține prevederi care permit autoevaluarea personalului didactic, în baza unor indicatori de performanță, ce indică și măsoară gradul de implicare în diverse activități didactice suplimentare. Totodată, aceasta descrie condițiile de acordare diferențiată pentru fiecare angajat/ angajată a sporului de performanță din valoarea totală planificată/alocată pentru calcularea mijloacelor financiare aferente sporului de performanță.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPentru plata sporurilor salariale instituțiile vor acorda în total 10% din suma anuală a salariilor de bază. Documentul prevede că sporul de performanță se va calcula inclusiv pentru membrii echipei manageriale cu funcții didactice precum și pentru personalul didactic care activează prin cumul intern și extern.
Un alt element de noutate este că evaluarea se va realiza semestrial și nu trimestrial cum era până acum, reglementare ce se încadrează în politicile de debirocratizare anunțate de către Ministerul Educației și Cercetării.
Noua Metodologie de evaluare a performanțelor individuale ale personalului didactic din instituțiile de învățământ primar și secundar în vederea stabilirii sporului pentru performanța individuală urmează a fi pusă în aplicare începând cu 1 septembrie 2023.
Ordinul ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind aprobarea metodologiei poate fi accesat aici.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE