Basarabeanca care visa să vadă Tour Eiffel și Louvre din Franța a ajuns să fie expertă în învățământul superior la Ministerul Educației și Cercetării în Franța pe domeniul Analiza produsului cosmetic

4924
0

A ajuns să facă studii de masterat în Franța pentru că era una dintre cele mai bune studente de la UTM, Filiera francofonă Tehnologii Alimentare. Studiile de master finalizate cu brio la Universitatea din Nantes au făcut-o să continue cercetarea prin studiile de doctorat la tema „Reducerea potențialului acidifiant al brânzeturilor franceze și strategii de optimizare a acestuia” în orașul Clermont-Ferrand, centrul Franței. Din septembrie 2017 până în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Le Havre Normandie în laboratorul URCOM – Unitatea de cercetare în chimie organică și macromoleculară. A devenit expert în învățământul superior la Ministerul Educației și Cercetării în Franța pe domeniul Analiza produsului cosmetic. Locuiește în Franța împreună cu familia și este cetățean al Franței, la fel și membrii familiei sale, despre care vorbește cu mândrie. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ne-am întâlnit la mijlocul lunii august. Zâmbitoare și jovială, Ecaterina Gore a început să-mi povestească cum a ajuns să locuiască în Franța alături de soț și cei doi copii gemeni ai lor – o fetiță și un băiat, care azi, 15 august, împlinesc 6 anișori.

Vine din localitatea Zâmbreni, raionul Ialoveni. Studiile liceale le-a făcut în satul ei de baștină, apoi și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Tehnologie Alimentară.

În copilărie se visa și se vedea în halat alb. „În viziunea mea halatul alb era doar pentru angajații din domeniul medicinei. Și când am ajuns la Universitatea Tehnică din Moldova am înțeles că și în domeniul alimentar se poartă halate albe”, povestește Ecaterina.

Stagiul de cercetare pe vinuri în calitate și prima vizită în Franța

Din primele săptămâni la UTM, la Facultatea Tehnologie Alimentară, unde a fost admisă în anul 2007 la buget, a avut oportunitatea de a participa la un concurs organizat de Filiera francofonă a UTM pentru a face studii în limba franceză. A avut de susținut trei probe: matematica, limba franceză și o convorbire în franceză cu un juriu de profesori de la UTM. După organizarea competiției erau aleși 25 de studenți – cei mai buni, care aveau cunoștințe fundamentale în limba franceză pentru a putea studia.

„Majoritatea obiectelor de studiu le-am făcut în limba franceză cu profesori de la UTM, formați peste hotare, dar și din România și alte state francofone, chiar și din Canada, care erau foarte buni în domeniul lor”, își amintește ea de profesorii care i-au pus bazele cunoașterii în domeniul în care activează în prezent.

În ultimul an de studii, anul IV, anul 2010, a obținut o bursă de trei luni a Agenției Universitare Francofone (AUF) pentru un stagiu de cercetare pe vinuri, deja în calitate de inginer.

„Am mers la Nantes, în regiunea Nantes, la Institutul Viei și Vinului. Era un loc frumos, bine ales și adaptat, într-un castel. Acolo am studiat cum să modifici aromele din vin ca să obții vinuri aromatice, cu arome exotice – de ananas, de fructe roșii, de banane…Și am studiat prin mai multe metode chimice şi microbiologice implementarea unor sușe de levuri noi. Fermentația dura săptămâni, iar noi zilnic luam probe pentru monitorizarea cineticii fermentării. A fost un stagiu bun, pentru că am avut experiențe și în biochimie, biologie moleculară, chimie analitică, oenologie. Am aflat cum se fac degustările de vinuri, am făcut și analiză senzorială pe vinuri. Stagiul a completat foarte bine formațiunea mea de la UTM. Atunci pentru prima dată am ajuns într-un laborator adevărat de cercetare, în care ai o tematică și începi să o dezvolți. Mi-a plăcut mult”, mărturisește conaționala noastră.

Bursa guvernului francez i-a deschis noi oportunități

A revenit în Republica Moldova unde a absolvit Facultatea Tehnologie Alimentară de la UTM.

Până a absolvi facultatea de la UTM, în anul 2011, cu șase luni înainte, Ecaterina a depus dosarul pentru studii de master la mai multe universități din Franța, în câteva orașe. În Franța toate lucrurile trebuie anticipate, mărturisește ea. Dar soarta a readus-o la Nantes în anul 2011, la Universitatea din Nantes, pentru studii de master la tema „Știința alimentelor și nutriție umană”.

Studiile de master au fost finanțate de guvernul francez. În anul 2011 guvernul francez acorda în total 11 burse pentru Republica Moldova. Erau aleși cei mai buni absolvenți de licență din mai multe domenii de către un juriu alcătuit din 12 persoane de la Ambasada Franței la Chișinău, guvernul francez și Alianța Franceză din Republica Moldova.

„Bursa guvernului francez mi-a deschis noi oportunități la care visam. Masterul de cercetare a durat un an, deoarece făcusem patru ani facultatea la UTM. În Franța diploma de inginer o ai după cinci ani de studii. Și am făcut studii de master II. Studiile au fost temeinice. Condiții de trai bune în rezidență franceză cu o bursă de 700 de euro lunar, plus un ajutor pentru locuință. Mă descurcam bine în anul 2011.”

Studiile de master și stagiul făcut în Franța mi-au confirmat încă o dată că îmi place cercetarea și asta vreau să fac în viață. Eram într-un mediu cu cercetători și doctoranzi, care activau zeci de ani în acest domeniu. Vedeam rezultatele lor -articole științifice publicate în jurnale internaționale.

Imediat după master trebuia să anticipez lucrurile și să știu ce fac mai departe: fie lucrez, fie merg să fac studii de doctorat.

„Comunicarea este foarte importantă. Când ai o rețea profesională și știi competențele tale. Responsabila mea de la studiile de master m-a întrebat ce doresc să fac mai departe. I-am spus că vreau să fac un doctorat. Până a finaliza studiile de master, deja îmi găsisem tema de cercetare pentru studiile de doctorat în orașul Clermont-Ferrand, centrul Franței, în domeniul Nutriție şi Ştiința alimentelor. Noi, în Republica Moldova, avem o alimentație dezechilibrată, mai mult acidifiantă. Studiile de doctorat au fost împărțite în trei faze, care au durat aproape patru ani. Sunt doctor în științe în Nutriție şi Știința alimentelor”, ne-a spus Ecaterina Gore.

După doctorat i s-a propus un post temporar, pentru un an de zile, de profesor și cercetător la Universitatea Le Havre Normandie din Le Havre. În această funcție Ecaterina Gore a obținut mai multe calificări de la Ministerul Educației din Franța. După aceasta a devenit eligibilă pentru obținerea statutului de conferențiar universitar la aceeași universitate. În 2016 a susținut teza de doctorat. În același an a fost pe post temporar. Din septembrie 2017 până în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Le Havre Normandie, în laboratorul URCOM – Unitate de cercetare în chimie organică și macromoleculară.

La Universitatea Le Havre Normandie din Le Havre, Ecaterina Gore predă mai multe cursuri pentru studenții care sunt la faza de specializare. Predă cursuri la licența profesională – Formularea produselor alimentare și industrializarea lor. Tot ea este responsabilă de această formațiune. Predă și cursuri de formulare alimentară, analiză senzorială, bazele reglementării alimentare și ingredientele multifuncționale. La cea de a doua licență – Formularea produselor cosmetice și analiza acestora –  are cursuri de analiză senzorială a produsului cosmetic și ingredientele multifuncționale. Mai predă și la un master, numit ARPAC – Arome, Parfumuri și Cosmetice, recunoscut și renumit în Franța. Ea intervine și în proiectele studenților prin intermediul proiectelor tutorate.

Ecaterina Gore ne-a spus că a ajuns acolo unde și-a dorit și a râvnit. Este recunoscătoare pentru toate oportunitățile pe care le-a avut. A depus multă muncă și străduință. Niciodată nu a cedat. A ajuns să fie solicitată în calitate de expertă pentru competențele sale în diferite proiecte din partea guvernului francez la diferite întreprinderi. A devenit expert în învățământul superior la Ministerul Educației și Cercetării în Franța pe domeniul Analiza produsului cosmetic. „Franța are multe întreprinderi în domeniul cosmetic și este cunoscută pentru aceasta”, ne-a mai spus ea. 

Franța este casa ei

În discuție, Ecaterina Gore spune că în liceu era bună la chimie și biologie. Era cea mai bună la chimie. A participat la olimpiadele organizate la nivel raional. A avut note foarte bune la examenele de bacalaureat. Vorbește fluent franceza, engleza și româna.  Predă cursuri în limbile franceză și engleză. Este cetățean al Franței.

Ecaterina este căsătorită cu un basarabean, care, la fel, a făcut studii în Franța. Cresc împreună doi copii frumoși, pe care-i aduce vara la bunici, la țară, pentru a vedea de unde li se trag rădăcinile și a cunoaște limba română la fel de bine ca și franceza. Buneii au o gospodărie frumoasă.

„În Franța vorbim franceză unde ieșim cu copiii, doar acasă vorbim în limba română. Este un respect pentru ceilalți din jur, dacă am ales să devenim cetățeni ai Franței. Copiii noștri au doar cetățenia franceză”, susține Ecaterina Gore.

În discuție, ne-a spus că în Franța îi lipsesc doar părinții, pentru că acolo se simte bine, e ca acasă. Unicul frate al ei locuiește în SUA. Susține că-i plac francezii și-i adoră pentru simplitatea lor.

În casa sa are și lucruri de acasă, din Republica Moldova, păstrează albumele cu poze și vesela dăruită la nuntă. „Avem ceaune, cratițe, zestre de la mama, tacâmurile, farfuriile. În ceaunelul din fontă facem mămăligă. Avem și o ulcică din lut, facem sarmale în ea. Soțul gătește. Face asta din plăcere. Soțul este autoantreprenor în construcție. A făcut studii la Economia în construcție în Franța, dar ne-am cunoscut în Republica Moldova, în satul bunicii.”

În prezent are și o colaborare de durată cu UTM prin intermediul organizării conferințelor cu participarea profesorilor de la UTM. Sunt semnate mai multe acorduri de colaborare cu UTM. Colaborarea constă în schimbul de experiență pentru studenți prin participarea acestora la stagii în Franța.

Își amintește de anii studenției. „Aveam o sală la UTM unde aveam ore doar în limba franceză. Pe pereții aulei erau poze cu studenți, care erau cei mai buni, care au ajuns în Franța. Eu, fată de la țară, doar visam să ajung în Franța, să văd Tour Eiffel și Louvre. Profesoara de franceză din școală ne-a învățat limba franceza cu multă pasiune, ardoare. A fost un impuls pentru mine. Tinerii de azi au multe oportunități și trebuie doar să vrea să facă studii în domeniul ales”, mărturisește ea.

Familia Ecaterinei Gore are relații de prietenie și cu familii din Franța, dintre colegii de lucru, dar și cu familii din Republica Moldova.

Ecaterina are planuri de viitor. Se pregătește pentru teza de doctor habilitat pe care vrea s-o susțină în anul viitor, în domeniul cosmetic, domeniu ce-l cercetează deja de șapte ani. Tema tezei de doctor habilitat este „Moleculele cu interes cosmetic: interacțiunea cu produsul cosmetic, cu pielea umană, strategii de încapsulare”.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE