Ambrozia înflorește. ANSA cheamă cetățenii, deținători de terenuri, să fie responsabili și să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei

517
0
 Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) reamintește cetățenilor că, înflorirea plantei de ambrozie este în toi, iar măsurile de eradicare a acesteia sunt stringente.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia L.) este o plantă inofensivă, răspândită pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Buruiana produce cantități mari de polen, care, prin diseminare, ajunge a fi cea mai frecventă cauză a alergiilor, începând cu luna august până toamna târziu.

Pentru a diminua impactul negativ asupra sănătății umane, cauzat de ambrozie, se întreprind măsuri de combatere a buruienei:
– Mecanică, prin lucrări agricole: coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator.
Cea mai eficientă metodă este cosirea repetată, aceasta trebuie executată, cel puțin lunar, în perioada lunilor iulie – septembrie.

– Chimică , prin utilizarea erbicidelor, atunci când suprafața infestată cu această buruiană este foarte mare sau condițiile nu permit executarea cosirilor.
În acest caz, erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație a plantei.

Și în acest an, ANSA desfășoară campania ,,STOP AMBROZIA” . Acesta are drept scop depistarea și monitorizarea buruienii cu ajutorul cetățenilor.

Astfel, în conformitate cu Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia L.), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor (titulari ai dreptului de proprietate, de posesiune, de folosință asupra terenurilor din orice categorie de destinație) au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei.

Pentru neîndeplinirea, de către subiecții responsabili, a măsurilor de combatere a ambroziei, aceștia sunt pasibili de răspundere contravențională.

Cetățenii ne pot notifica despre terenurile infestate cu ambrozie la numărul de Viber 067144111.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE