Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, până când nu va fi asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului

419
0

În contextul continuării practicii de desfășurare a meciurilor de fotbal sub egida UEFA la Tiraspol, având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și omorul în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan, Asociația Promo-LEX a expediat, la 7 august curent, o comunicare către Președintele UEFA, Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației pentru a informa despre situația reală din stânga Nistrului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol.

Ca urmare, Holdingul Sheriff poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului: acte de discriminare împotriva unor grupuri etnice sau lingvistice, restrângerea libertății de exprimare și a libertății de circulație, persecutarea activiștilor civici și politici ș.a.

Cel mai recent incident produs în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. La 17 iulie curent, în circumstanțe care nu au fost încă elucidate, a fost omorât Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. Chiar dacă au mai existat anterior decese comise în circumstanțe suspecte în regiunea transnistreană, omorul celui mai important lider al opoziției locale este un caz fără precedent.

Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de  către administrația de la Tiraspol cel puțin până la data de 16 septembrie 2023, decizia UEFA din 4 iulie curent de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol, este aparent bazată pe informații eronate sau incomplete.

Considerăm că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului,  trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează.

Potrivit Angajamentului pentru Drepturile Omului asumat de UEFA: „drepturile omului sunt definite ca fiind principiile morale conform cărora ar trebui să conducem toate activitățile și relațiile.” Or, odată cu acordarea permisiunii de desfășurare a meciurilor sportive într-un teritoriu controlat de un un holding (un grup privat de persoane) care este direct responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului, UEFA își încalcă propriul angajament.

Amintim că un nou meci de fotbal la Tiraspol urmează să aibă loc astăzi, 10 august.

Reieșind din cele menționate anterior, Asociația Promo-LEX solicită Președintelui și Comitetului Executiv al UEFA: să ia act de circumstanțele de securitate și de situația dezastruoasă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova; să-și revizuiască decizia de a permite desfășurarea meciurilor sub egida UEFA la Tiraspol (regiunea transnistreană a Republicii Moldova), până când Holdingul Sheriff Holding va asigura respectarea drepturilor omului pe acest teritoriu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE