VIDEO// Filmul documentar „Drumul Războiului: Irpin” este accesibil spre vizionare online

634
0

Documentarul „Drumul Războiului: Irpin”, lansat acum o lună la Chișinău, este disponibil deja și pe Youtube. Filmul, realizat de jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tataru, relatează istoriile oamenilor din orașul Irpin care a fost ocupat de armata rusă chiar din primele zile de război. În aproape o lună de ocupație, majoritatea clădirilor din oraș au fost distruse sau minate, iar oamenii au fost nevoiți să se ascundă în adăposturi și să trăiască fără apă, gaz sau electricitate. Cei doi jurnaliști au ajuns în localitate imediat după eliberarea acesteia și i-au surprins în imagini atât pe militarii ucraineni care își apărau teritoriul, cât și pe oamenii care au fost martorii ororilor de război. Filmul este axat pe istoria de dragoste a unui cuplu de ucraineni, născută într-un adăpost din localitate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

”Vrem ca filmul să fie văzut de cât mai multă lume, oamenii să înțeleagă ce se întâmplă într-adevăr în zonele de război ale Ucrainei. În același timp, am vrut să arătăm că, deși armata rusă poate distruge clădiri, drumuri, poduri, nu va putea distruge niciodată sentimentele oamenilor. Când sunt în dificultate, oamenii se unesc și devin mai puternici împreună”, a declarat jurnalistul Andrei Captarenco.

Unul dintre principalele platouri de filmare ale documentarului a fost subsolul blocului unde s-au ascuns eroii filmului, Sașa și Marina, dar şi trei vecine. 

„Ne-am propus să arătăm istoriile oamenilor care sunt nevoiți să înfrunte greutățile războiului și să renască din cenușă, să-și refacă viața printre ruine. Sașa și Marina, eroii filmului nostru, au reușit să vadă luminița de la capătul tunelului, chiar dacă se ascundeau în subsolul casei, iar viețile lor erau marcate de un șir de tragedii în acele momente”, a menționat jurnalista Viorica Tataru.

Filmul poate fi vizionat online, cu subtitre în limbile ucraineană și engleză. Filmările pentru documentarul „Drumul Războiului: Irpin” au început în luna aprilie 2022 și au durat aproape un an, iar, pentru a putea urmări evoluția acestei istorii, Andrei Captarenco și Viorica Tataru au vizitat orașul Irpin de 14 ori. Autorii proiectului se aflau în Ucraina chiar de la începutul războiului, iar de atunci, au adunat sute de fotografii și imagini video cu victimele conflictului sângeros și eroii care luptă pentru a-și apăra țara.

Recent, aceștia au lansat și o expoziție multimedia și au fost decorați cu Ordinul de Onoare pentru munca depusă în cadrul proiectului „Drumul Războiului”.

De asemenea, au fost primii jurnaliști din Moldova apreciați pentru curaj civic de Casa Regală din România. Așa cum războiul din țara vecină continuă, cei doi jurnaliști planifică să plece din nou în Ucraina pentru a aduna noi istorii de viață.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE