În Republica Moldova va fi pilotat, la Ungheni, primul Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale

422
0

În acest sens, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cadrul de reglementare a activității Serviciului. Pe perioada pilotării, cheltuielile necesare pentru funcționarea Serviciului integrat vor fi acoperite de UN Women Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pilotarea serviciului va fi efectuată pe parcursul a doi ani, în cadrul Spitalului Raional Ungheni, unde vor fi deservite victime ale violenței sexuale din șase raioane: Ungheni, Fălești, Sîngerei, Călărași, Nisporeni și Telenești.

Conform datelor statistice oferite de organele de ordine publică, pe parcursul anilor 2017-2022, în raioanele respective au fost raportate 539 de infracțiuni cu caracter sexual, dintre care 241 de violuri.

Noul serviciu social va asigura intervenția complexă și promptă, centrată pe necesitățile victimei violenței sexuale, cu scopul de a preveni revictimizarea sau retraumatizarea acesteia în procesul de acordare a asistenței.

De asemenea, Serviciul va oferi posibilitate victimelor adulte ale violenței sexuale să beneficieze de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație și va facilita procesul de dobândire a probelor în cadrul procesului penal, inclusiv realizarea audierii victimelor în condiții sigure.

Serviciile de asistență specializată vor fi prestate în baza acordurilor de colaborare cu autoritățile și instituțiile din cadrul celor șase raioane deservite: Spitalul Raional Ungheni, inspectoratele teritoriale de poliție, secțiile medico-legale, Procuratura Generală, structurile teritoriale de asistență socială, oficiile teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

În baza rezultatelor pilotării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății vor decide asupra mecanismului de instituționalizare pentru implementarea acestui tip de serviciu la nivel național.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE