O mămică acuză condiții dezastruoase de trai și de alimentație la tabăra Camping de la Vadul lui Vodă

1363
0

Jurnalista de la televiziunea națională, Tatiana Cojocaru, susține că fetița sa de 15 ani s-a intoxicat alimentar la tabăra Camping de la Vadul lui Vodă 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Jurnalista de la televiziunea națională, Tatiana Cojocaru, a postat pe pagina sa de socializare, pe 12 iulie, la amiază, o fotografie cu fiica sa, care se afla pe patul de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, în timp ce i se administra o perfuzie. Din postarea publicată, reiese că minora, după trei zile de aflare la tabăra Camping de la Vadul lui Vodă, a făcut o toxiinfecție alimentară. Chișinăueanca susține că alimentația copiilor nu corespunde cerințelor. Angajații taberei susțin că acesta a fost singurul caz dintre cei 570 de copii câți au fost în schimbul respectiv. Potrivit informațiilor oferite de ANSA Gazetei de Chișinău, din 515 copii de la tabără, care au fost în turul respectiv, doar două fetițe au avut simptome de toxiinfecție alimentară. Controalele efectuate de angajații ANSA și cei de la Centrul Național de Sănătate Publică și probele prelevate de pe produsele culinare au demonstrat nerespectarea igienei. Astfel, aceștia au impus proceduri de sanitație la tabără. Ancheta este în derulare.

Am sunat-o pe Tatiana Cojocaru ca să aflăm mai multe informații.

„Oricui i se poate întâmpla. De data aceasta este un caz mai fericit, pentru că am mers la spital la timp, unde i s-au administrat urgent perfuzii și ajutorul medical corect. Fiica și-a revenit, slavă Domnului că nu a fost bacteria Salmonella, precum în cazul celor 30 de copii de la o tabără din Chișinău. Sper că nu vor fi consecințe grave pentru organismul fiicei mele, urmează să o monitorizez deja cu medicul de familie și să amânăm revaccinarea planificată în această lună. Fiica mea a slăbit foarte mult după patru zile de spitalizare, cu perfuziile și medicamentele administrate în spital, pentru că starea în care s-a aflat a fost una destul de gravă. Totodată, mai pot adăuga că vacanța de vară a ambelor fete a fost distrusă, amintirile neplăcute le vor rămâne pe toată viața” ne-a mărturisit jurnalista.

Administrația taberei nu a reacționat în niciun fel

Tatiana a încercat de câteva ori să discute cu administrația taberei despre situație.

„De la telefonul fix m-au redirecționat la director, care nu mai răspundea la telefonul mobil, deși vorbisem cu el anterior. Indignarea mea este și mai mare că după atâtea zile n-a răspuns la apelurile mele, deși am sunat de mai multe ori. Am etichetat tabăra în postarea de pe Facebook. Nicio reacție. Intuiesc că au mai fost și mai sunt cazuri de intoxicații. Nu am discutat cu medicul de la tabără, care oficial nu a raportat cazuri de toxiinfecții alimentare, cu diaree severă. Problema este că noi nu am mers la medicul de la tabără. Le-am luat acasă neștiind că fiica cea mare are febră; abia când am ajuns la Chișinău am constatat acest lucru. Ambele mele fiice au fost la tabără și amândouă erau nemulțumite. De fiecare dată, când vorbeam cu ele, îmi spuneau că nu au ce mânca și că vor acasă, după trei zile de ședere la Campingul de la Vadul lui Vodă. Inițial îmi propusesem să discut cu administrația despre meniul copiilor, însă, în ziua când am ajuns la tabără, am mers să văd cu ochii mei ce mâncare li se oferă copiilor. Ba mai mult, am și gustat din rația de prânz, recunosc că m-am simțit ca într-o cantină sovietică, unde mâncarea este lipsită de gust, iar pentru ei este importantă cantitatea, nu și calitatea acesteia. Felul întâi arăta groaznic, nici nu m-am încumetat să gust. Terciul avea un sos destul de grețos, cu ulei, nepotrivit pentru alimentația copiilor. Compotul era searbăd, fără culoare, ceaiul, potrivit fetelor, era la fel. Cât am stat în cantină, am observat că majoritatea copiilor au mâncat puțin sau aproape deloc. Fie carnea a rămas în farfurie, fie terciul, fiecare a ales ce să mănânce selectiv, deci nu este vorba doar de preferințele fetelor mele”, ne-a mărturisit Tatiana Cojocaru.

Sursa foto/ Tatiana Cojocaru: Prânzul de la tabăra Camping, Vadul lui Vodă

O foaie de odihnă pentru 10 zile la tabără costă 3400 de lei 

„Desigur, așteptările noastre erau altele. Știam că înainte tabăra era una destul de bună, cel puțin din recomandări, dar în realitate nu este așa. Foile de odihnă au fost pentru zece zile. Le-am obținut de la serviciu, prin sindicate. Nu am achitat nimic și nici nu am de gând să o fac. Ba mai mult, intenționez să solicit sindicatelor să recupereze banii achitați, căci fetele au stat numai trei zile, dar cu ce repercusiuni. O foaie de odihnă pentru un copil la tabăra Camping costă 3400 de lei. Într-o tură sunt 560 de copii. Vă imaginați ce sumă se adună?!? Și administrația taberei nu are un meniu alimentar echilibrat, potrivit recomandărilor și conform cerințelor minime necesare pentru copii. Niciun iaurt în trei zile, câteva fructe rătăcite la amiază, apă potabilă peste câteva zile. Un dezastru. În dimineața zilei când am mers la tabără fiica mi-a spus că a mâncat doar câteva legume la micul dejun, roșii cu termen expirat și castraveți veștejiți. Altceva nici nu avea ce mânca”, a mai spus femeia.

Tatiana ne-a spus că numai fiicei mai mari, de 15 ani, i-a fost foarte rău imediat cum au ajuns acasă.

„Nu știu exact cu ce s-a intoxicat. Când am ajuns acasă, pe 11 iulie, după amiază, era apatică, foarte palidă. Îmi tot spunea că o dor ochii. Credeam că poate fi de la oboseală, fiica suportă greu călătoriile, însă când mi-a zis că amețește, i-am verificat temperatura, avea 39 de grade. I-am administrat imediat Ibuprofen și am supravegheat-o atent ore în șir. Credeam că febra poate fi de la apa rece din piscină, căci a mers la tabără să înoate. Noaptea, a apărut diaree, practic până dimineață am așteptat să pot telefona la medicul de familie. Am povestit simptomele și mi s-a recomandat să chem ambulanța, mai ales că seara, văzusem cu toții la știri cazul despre cei 30 de copii infectați cu Salmonella. Am mers fără discuții la spital”.

Apeluri „de serviciu” de la Centrul Național de Sănătate Publică 

Fetița a fost spitalizată imediat și i s-a prescris de urgență tratamentul cu perfuzii și alte medicamente. Totodată, jurnalista susține că în ziua respectivă, a fost sunată de la Centrul Național de Sănătate Publică.

„Mi-au spus că a fost înregistrat cazul de infectare la tabăra dată și mi-au adresat multe întrebări. Dar când am revenit la ei, cu un sunet, ca să mai ofer informații, nimeni nu a mai răspuns, deși este un număr de telefon mobil. Dar, potrivit acestei funcționare, medicul de la tabără nu a raportat alte cazuri de toxiinfecții, cică doar fetița mea s-a infectat”, ne-a mărturisit jurnalista Tatiana Cojocaru, care nu are legături cu alți părinți ca să discute despre starea altor copii.

Jurnalista susține că va sesiza instituțiile abilitate pentru a preveni alte cazuri de infectare.

„Acum când îmi știu fetița acasă, mă pot ocupa și de sesizările care trebuie făcute. Am tot așteptat că administrația va reveni cel puțin cu un apel prin care va întreba de starea copilului care a avut de suferit după trei zile de ședere la tabără. Prea multe așteptări de la cei care adună banii pe seama copiilor, mai ales în detrimentul sănătății acestora. Nu mai spun că și condițiile de cazare sunt deplorabile, apa caldă lipsește pe parcursul zilei, seara copiii stau în rând ca să facă un duș. În plus, uscătorul de păr este interzis în tabără, fetițele trebuie să meargă la culcare cu părul lung, ud?! Dar chiar și după bălăceala în piscină, nu ar trebui să se clătească de apa de bazin?! Consider că atitudinea celor din tabără denotă că nu au remușcări pentru astfel de cazuri. Ei își continuă activitatea, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Este necesară și o plângere la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, până când se vor face bani pe seama copiilor?! Dacă nu pot oferi o alimentație corectă și niște condiții decente în tabără, servicii de calitate, să renunțe la activitatea acesteia, să nu pună viața copiilor în pericol contra cost.”

„Din 570 de copii doar unuia i-a fost rău”

Am sunat la tabăra Camping ca să vorbim cu medicul ce curează și asistă copiii care se odihnesc la tabăra respectivă. Am vorbit cu contabila, care s-a prezentat doamna Nina. Acesta ne-a spus că ieri, 17 iulie, s-a încheiat un schimb și că sunt două zile sanitare, când toți angajații au liber, în afară de serviciul tehnic care face curățenie și dezinfecție.

„Copiii sunt copii. Am avut 570 de copii în tabără. Și dacă printre aceștia unuia doar i-a fost rău și a ajuns în spital nu știu ce să zic. Aici este medicul non-stop cu ei, sunt supravegheați. Am avut controale, după acest caz, de la Centrul Național de Sănătate Publică și de la ANSA. Și înainte de asta avem controale de două-trei ori pe schimb. Vin și iau analize. Este o procedură standard și permanentă. Nu pot să vă spun ce au depistat după controalele efectuate, vorbiți cu domnul director, Mihail Garbuz”.

L-am sunat pe directorul taberei, Mihail Garbuz, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon, deși numărul de telefon este de mobil. Și nici nu a revenit.

Despre cazul respectiv Gazeta a discutat cu Svetlana Șveț, șef-adjunct la Direcția Siguranța Produselor Alimentare de Origine Nonanimală, ANSA, care ne-a spus că informația la ANSA a venit de la Centrul Național de Sănătate Publică și că din 515 copii doar două fetițe au avut simptome de toxiinfecție alimentară.

„După această sesizare inspectorii ANSA ai subdiviziunii teritoriale Chișinău au mers la tabără și au prelevat probe de la produsele culinare. Colegii de la Centrul Național de Sănătate Publică au prelevat probe de lavaj de sanitație și probe de apă. Dacă vorbim despre produsele culinare, atunci menționăm că în câteva probe au fost găsite bacterii coliforne (nerespectarea igienei) și drept urmare s-a prescris impunere de proceduri și sanitare, dar ancheta este în derulare”, ne-a comunicat Svetlana Șveț.

Potrivit ei, peste trei zile vor fi rezultatele de laborator, inclusiv de la Centrul Național de Sănătate Publică, deoarece se lucrează în comun cu ANSA.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE