Toxiinfecție alimentară cu Salmonella la un Centru de agrement pentru copii din Chișinău

3536
0

La începutul lunii iulie curent, peste 30 de copii de la Centrul de agrement pentru copii,  gestionat de fundația „Don Bosco” din Chișinău, s-au intoxicat și au avut nevoie de îngrijiri medicale, informează printr-un comunicat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), anunțată fiind de către Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul controalelor efectuate au fost depistate încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare. Centrul și compania furnizoare și-au sistat temporar activitatea. 

Inspectorii ANSA au demarat o anchetă epidemiologică. Rezultatele de laborator, prelevate din produsele preparate în bucătăria taberei de vară și din cele recepționate de la compania furnizoare de produse alimentare, SRL „La Pino Blic”, au confirmat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.

La fel, inspectorii ANSA au constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi, eliberat de Comisia intersectorială în conformitate cu pct. 15. din Hotărârea Guvernului nr. 334 din 23.04.2009.

S-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”.

 

Iresponsabilitatea poate cauza intoxicații alimentare

Potrivit comunicatului emis de ANSA, în conformitate cu procedura de supraveghere și monitorizare a cazurilor de toxiinfecții alimentare, inspectorii Agenției s-au deplasat la sediul Centrului și au demarat o anchetă epidemiologică în scopul investigării cazului dat.

Astfel, inspectorii au efectuat un control inopinat la Centrul de agrement, fiind investigate aspecte importante privind siguranța alimentelor.

Totodată, au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata și ale materiei prime și expediate la laborator pentru investigații: o parte din alimentele preparate în bucătăria proprie a taberei și o parte din bucatele recepționate de la compania furnizoare de produse alimentare SRL „La Pino Blic”, ne-a informat șefa Direcției Siguranța produselor alimentare de origine nonanimală, Marina Dintiu.

Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.

Inspectorii ANSA au depistat încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare precum: neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate; lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi; nerespectarea recomandărilor privind  regimul alimentar sănătos şi activitatea fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor; lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor  la blocul alimentar; achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor; transportarea produselor alimentare cu mijloc de  transport neautorizat sanitar-veterinar;  deservirea cu bucate pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală; nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic; lipsa comisiei de triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile; lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic.

Potrivit ANSA , apariția focarului de toxiinfecție a fost cauzată de iresponsabilitatea administrației fundației „Don Bosco”, cât și a unității de alimentație publică SRL „La Pino Blic” .

Drept consecință, peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție, cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale.

Solicitată de GAZETA, șefa Direcției Siguranța produselor alimentare de origine nonanimală, Marina Dintiu, ne-a informat că, în urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco”, cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic”, și-au sistat temporar activitatea din propria inițiativă până la înlăturarea tuturor neconformităților. Nu au dreptul să activeze.

„Situația este destul de îngrijorătoare. O parte din copii s-au adresat la spital, iar unii dintre ei au fost spitalizați”, ne-a informat Dintiu.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni în conformitate cu normele legale.

ANSA atenționează părinții să fie prudenți și să selecteze pentru agrementul copiilor doar tabere de odihnă/centre autorizate sanitar-veterinar.

Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare.

 

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE