ANSA atenționează consumatorii despre riscurile la care se expun, în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate

480
0

Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică, în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate, în special, de pe marginea carosabilului. ANSA cere, cu insistență, cetățenilor să fie responsabili pentru viața lor și a celor apropiați. ANSA cheamă operatorii din domeniul agroalimentar să evite comerțul stradal, iar consumatorii să cumpere produse doar în unități sau spații autorizate sanitar-veterinar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSA, procurarea alimentelor din locurile neautorizate unde nu sunt respectate normele sanitare și regimurile termice de păstrare a produselor, îi face pe consumatori mai vulnerabili și mai expuși la toxiinfecții.

„Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în această perioadă. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate, lactatele, carnea, peștele și ouăle, pot provoca toxiinfecții alimentare, ale căror simptome se resimt la câteva ore de la consum.

Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate  produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea şi chiar viața dvs., vă recomandăm să fiți atenți la câteva aspecte:

verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare;

acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului; dacă ambalajul este bombat, are deformări, atunci produsul nu mai prezintă deplina siguranță pentru consumator;

verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare);

nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acțiune (prin menționare pe etichetă);

perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide. Fiți atenți! Acestea nu trebuie să fie expuse direct la razele solare;

legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise, neautorizate, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc);

nu cumpărați alimente din locuri neautorizate;(de exemplu, lactate, oua, mezeluri)

verificați minuțios termenul de valabilitate al produselor;

la cumpărarea produselor alimentare păstrați bonul fiscal, pentru a putea proba, în cazul în care doriți să reclamați un produs neconform.”

De asemenea, ANSA atrage atenția consumatorilor să nu păstreze alimentele în mașini timp îndelungat. După achiziționare, să încerce să ajungă cât mai repede la destinație, pentru a le depozita corespunzător indicațiilor de pe ambalaje.

În cazul produselor alimentare nepreambalate este necesar să se respecte, pe cât e posibil, starea termică în care produsele au fost livrate fără a fi expuse la căldură, soare.

Astfel, ANSA cheamă operatorii din domeniul agroalimentar să evite comerțul stradal, iar consumatorii să cumpere produse doar în unități sau spații autorizate sanitar-veterinar.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE