Şeful IGP avertizează: poliţiştii care au admis publicarea imaginilor video de la locul atacului din Aeroport vor fi aspru pedepsiţi 

568
0

Poliţiştii care se fac vinovaţi de publicarea imaginilor video de la locul atacului armat din Aeroport, în care apar inclusiv cele două victime, vor fi „aspru pedepsiţi”. Avertizarea a fost făcută de şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Acele scurgeri, care au apărut în spaţiul public şi care au lăsat o serie de interpretări, este un lucru ieşit din comun care nu are nicio scuză. Noi trebuie să ţinem cont de starea emoţională a fiecarei persoane şi, în mod special, a membrilor familiilor persoanelor care au decedat în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu”, a menţionat Cernăuţean, care a specificat că, în acest sens, au fost iniţiate anchete interne.

„Nu se vor mai regăsi în cadrul instituţiilor statului, deoarece asta depăşeşte orice etică profesională. După investigarea scurgerii de informaţii vom avea o claritate. Fie că este vorba despre depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, dar în funcţie de circumstanţe – că a fost intenţionat sau din imprudenţă, neştiinţă sau prostie personală… după interogarea fiecărei persoane va fi clar”, a spus Cernăuţeanu.

Cât ţine de atacator, acesta se află în stare extrem de gravă. Criminalul nu va fi extrădat şi urmează să fie executat pentru fapta sa în Republica Moldova.

Totodată, şeful IGP a declarat că atacatorul este un fost poliţist, care, anterior, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan de unde a fost demis pentru „acţiuni criminale”.

În același timp, Cernăuţeanu a reiterat că, în momentul intrării în statul R. Moldova, acesta nu figura în niciun sistem internaţional de căutare, întrucât autorităţile tadjice nu încărcase solicitarea oficială în sistemele de rigoare.

De asemenea, el nu face parte din structuri şi organizaţii militare sau teroriste, fiind un „criminal ordinar”, dar este cercetat penal în ţara sa de baştină pentru „răpire de persoană”. Crimă pe care o comite, de altfel repetat. Prima dată fiind condamnat pentru aceeaşi infracţiune în 2013. Fiind, ulterior, eliberat înainte de termen.

Viorel Cernăuţeanu a mai spus că în Republica Moldova au sosit trei angajaţi de rând ai Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan „pentru elucidarea anumitor circumstanţe” şi care, însă, nu au niciun fel de drepturi procesuale în statul nostru.

În altă ordine de idei, Cernăuţeanu a explicat că atacatorul nu a manifestat comportament agresiv la aterizare şi la verificarea documentelor, fapt pentru care oamenii legii nu au considerat necesară încătuşarea dânsului, fiind decisă doar returnarea din ţara din care venise.

Potrivit şefului IGP, după ce a răpit o persoană în Tadjikistan, criminalul a fugit ilegal în Uzbekistan de unde a plecat în Turcia şi de unde a ajuns cu avionul la Chişinău.

Potrivit şefului IGP, pe parcursul ultimelor 12 luni, poliţiştii de frontieră au returnat peste 5 000 de persoane, declarate inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova, doar de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Amintim că, în dimineaţa zilei de luni, 3 iulie, Procuratura Generală a anunţat că urmează să verifice dacă în ziua producerii atacului armat pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), soldat cu două decese, persoanele responsabile pentru asigurarea securității Aeroportului au acționat în mod corespunzător sau nu.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE