Mai mulţi distribuitori au fost amendaţi cu mii de lei pentru insuficienţă de posturi TV în limba română

462
0

Consiliul Audiovizualului a sancționat cinci distribuitori de servicii pentru insuficiență de posturi TV în limba română, nerespectarea drepturilor de autor, a ofertei de servicii și a listei „must carry”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul ultimei şedinţe a CA, un distribuitor de servicii de televiziune a fost sancționat cu două amenzi în sumă de 14 000 de lei și o avertizare publică pentru insuficiență de posturi TV în limba română, nerespectarea drepturilor de autor, modificarea grilei de posturi TV. Alți trei distribuitori au fost avertizați public pentru nerespectarea listei „must carry”, iar unul pentru nerespectarea cotei de posturi în limba română.

„Astfel, SMART-NETWORK SRL a fost sancționată cu 9 000 lei pentru neprezentarea contractelor și/sau a acordurilor de retransmisiune solicitate de CA pentru 84 de posturi de televiziune. De asemenea, din cele 108 posturi TV retransmise de către distribuitor, 41,6% sunt în limba română şi/sau cu subtitrare/dublare în limba română, iar conform legii acestea trebuie să constituie cel puțin 50%. Prin urmare, distribuitorul a fost sancționat cu alte 5 000 de lei”, se menţionează în comunicatul CA.

În plus, distribuitorul nu a retransmis șase posturi din grila aprobată și a inclus 78 posturi în afara ofertei, modificând astfel cu peste 10% oferta de servicii TV fără acordul CA, fapt pentru care a fost avertizat public.

S-a ales cu avertizare publică și distribuitorul UPLINK SRL care nu respectă cota de 50% de servicii de televiziune în limba română retransmise în mun. Chișinău (46,9% posturi TV) și în satul Peresecina, r-nul Orhei (48,9% posturi TV).

Pentru faptul că nu au inclus în grilă toate cele opt posturi de televiziune din Lista „must carry”, obligatorie pentru toți distribuitorii de servicii de televiziune, EXCELENTER-COM SRL (nu retransmite un post TV), SV STANDART SRL (nu retransmite două posturi TV) și CosComSat SRL (nu retransmite trei posturi TV) au fost avertizate public.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE