Avocatul Poporului îndeamnă împuternicitul pentru drepturile omului din Rusia să nu se implice în activități de subminare a securității Republicii Moldova

412
0

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire online între Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova, și așa-numitul „împuternicit pentru drepturile omului” de la Tiraspol.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Avocatul Poporului atrage atenția asupra faptului că acest dialog a avut loc cu o presupusă instituție care reprezintă un regim neconstituțional în teritoriul Republicii Moldova, afectând astfel suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Mai mult, în cadrul ședinței au fost utilizate informații și discursuri manipulatoare referitoare la pretinse încălcări ale drepturilor omului ale cetățenilor ruși.

„Este regretabil că un reprezentant oficial din Federația Rusă, responsabil pentru apărarea drepturilor omului, se lasă atras în activități politice promovate de un regim neconstituțional care continuă să încalce drepturile și libertățile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, să țină ostateci locuitorii regiunii, indiferent de etnie, cetățenie sau religie. Or, în regiunea transnistriană sunt grav încălcate în special drepturile universale ale omului: dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus torturii și altor rele tratamente, dreptul la libera circulație, dreptul la educație în limba maternă, dreptul la proprietate, dreptul la libera exprimare”, menționează Avocatul Poporului, Ceslav Panico.

Ombudsmanul, de asemenea, vorbește despre situația foarte alarmantă a drepturilor omului din regiunea transnistreană în care este îngrădit accesul apărătorii drepturilor omului, a instituțiilor internaționale de profil, dar și despre limitarea accesului sistematic în teritoriu a reprezentanților Oficiului Avocatului Poporului. Persoanele ce sesizează autoritățile constituționale în legătură cu lezarea diferitor categorii de drepturi și libertăți fundamentale pot fi persecutate penal și private ilegal de libertate.

„Este important de menționat că în ultimii ani, din păcate, toate propunerile Chișinăului de a convoca ședințe ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului au fost anulate sau respinse de către Tiraspol. Invitațiile de a organiza întâlniri cu experți în domeniul drepturilor omului pe diverse date și subiecte relevante pentru regiunea transnistreană au rămas fără răspuns sau au fost respinse”, precizează Ombudsmanul.

De asemenea, în contextul întrevederii de săptămâna trecută, apar semne de  nedumerire și referință la legislația penală a Republicii Moldova de incriminare a separatismului și de conexiune neclară a acesteia anume cu cetățenii Federației Ruse cu domiciliu în regiunea transnistreană, în condițiile în care norme similare se conțin și în legislația Federației Ruse și a multor alte țări europene, fără condiționalități discriminatorii pe criterii de cetățenie, etnice sau de limbă.

Prin urmare, Ceslav Panico îndeamnă Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă să nu se lase atras în activități care, prin natura lor, aduc atingere securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Mai precizăm că, în februarie trecut, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a expediat o scrisoare deschisă Împuternicitului pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova, prin care a îndemnat să fie depuse toate eforturile și să se facă uz de toate mijloacele disponibile pentru a contribui la încetarea conflictului militar din teritoriul Ucrainei și la aducerea părților beligerante la masa de negocieri, în scopul restabilirii aplicării principiilor dreptului internațional și a dreptului umanitar în zonele de conflict.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE