Un fost judecător american a fost ales preşedinte al Comisiei de evaluare a integrității judecătorilor și candidaților la CSJ

447
0

Comisia de evaluare a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) s-a întrunit în prima ședință de  lucru. În cadrul ședinței, Scott Bales, membrul internațional din Statele Unite, a fost ales în unanimitate președinte al Comisiei din rândul celor șase membri, prin vot secret.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele va coordona activitatea Comisiei de evaluare și a Secretariatului acesteia, convocând și conducând ședințele Comisiei pe întreaga durată a mandatului.

Scott Bales este un fost judecător și președinte al Curții Supreme a statului Arizona și a prezidat mai multe comisii judiciare de nominalizare. În calitate de procuror, a investigat cazuri care implicau infracțiuni financiare și abateri disciplinare.

„Comisia de Evaluare este esențială pentru eforturile Moldovei de a asigura integritatea judecătorilor săi și de a consolida încrederea publicului în instanțele sale judecătorești și în statul de drept. Suntem onorați să participăm la acest proces și nerăbdători să începem munca noastră”,  a declarat proaspătul preşedinte al Comisiei de evaluare.

Bales a reafirmat, de asemenea, angajamentul ferm al întregii Comisii de a efectua evaluarea judecătorilor și candidaților la CSJ într-o manieră corectă și imparțială. Comisia de evaluare a CSJ este compusă din trei membri naționali și trei internaționali.

Andrei Bivol, care va ocupa funcția de vicepreședinte, practică avocatura din 2010, Iurie Gațcan este expert anticorupție de 15 ani, iar Lilian Enciu a fost membru al Comisiei Electorale Centrale, toți trei fiind din Republica Moldova. Maria Giuliana Civinini a fost judecătoare italiană timp de 40 de ani și a făcut parte din Consiliul Superior al Magistraturii din Italia, ultima funcție ocupată fiind cea de președinte al Tribunalului din Pisa. Lavly Perling, din Estonia, a fost procuroră timp de 24 de ani și a ocupat funcția de procuror general al Estoniei între 2014 și 2020, iar acum face parte din Consiliul de Etică din Ucraina.

Cei șase membri ai Comisiei de evaluare a CSJ au fost numiți de Parlament pe 15 iunie 2023.  Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, au fost propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care oferă asistență tehnică Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE